Poreč steže remen, prodaja nekretnina stoji

Porečka gradska vijećnica (J. PREKALJ/arhiva)
Porečka gradska vijećnica (J. PREKALJ/arhiva)

Je li zaista porečki gradski proračun pred bankrotom, kako se ovih dana priča po kuloarima, ili je to zapravo stara vijest? Građani su nam se požalili da je gradska uprava u sklopu priprema za predstojeći prvi rebalans proračuna tražila od korisnika, onih koji se iz njega alimentiraju, da smanje svoje stavke za 25 posto za ovu godinu, a što bi moglo značiti, budući da su dosad novac trošili, da bi negdje krajem listopada mogli staviti ključ u bravu.

Na upit je li to točno, pročelnica za financije Tatjana Matošević tvrdi da je netočan podatak o nalogu da se svi rashodi "režu" za 25 posto, već da Grad petu godinu za redom iskazuje manjak i da se budžet, usvojen lani u prosincu u visini od 172,15 milijuna kuna, ostvaruje po planu, tj. da je na razini prošle godine.

Jedini podbačaj iskazan je, veli pročelnica, u realizaciji kapitalnih prihoda.

- Zatraženo je od svih korisnika proračuna da se smanji onaj dio rashoda koji se pokriva ili financira iz određenih vrsta prihoda koje ostvaruje Grad. Namjenski prihodi, pa istovremeno i rashodi koji se iz njih financiraju, ovim se rebalansom neće bitno mijenjati, već eventualno uskladiti. Od svih korisnika tražimo i očekujemo da racionalno koriste sve izvore prihoda, da odrede vlastite prioritete te da razliku pokrivaju iz vlastitih prihoda, objašnjava Matošević.

Ukratko, u proračunu postoje određeni prihodi za koje je Grad isplanirao način kako će se koristiti, kao i točno određeni namjenski prihodi. Tako prihodi od komunalne naknade idu samo na komunalno opremanje, a od komunalnog doprinosa samo za izgradnju.

Grad je u ovoj godini planirao da će od prodaje nekretnina zaraditi sredstva za određene potrebe proračunskih korisnika, ali kako do toga nije došlo, korisnici svoje planove neće moći financirati sredstvima Grada već će morati pronaći drugi izvor financiranja. (piše T. KOCIJANČIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter