Poreč spreman za selektivno prikupljanje otpada

U užem centru grada postavit će se četiri seta podzemnih kontejnera (A. DAGOSTIN)
U užem centru grada postavit će se četiri seta podzemnih kontejnera (A. DAGOSTIN)

Komunalno poduzeće Usluga Poreč posljednjih je mjeseci nabavilo različite vrste spremnika za komunalni i korisni otpad u vrijednosti 3,04 milijuna kuna. Količina novonabavljenih spremnika iznosi 25 posto ili četvrtinu ukupne količine spremnika s kojima ta tvrtka trenutno raspolaže.

Pola novca od Fonda, a pola dala Općina

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirao je 40 posto investicije, dok je preostali dio financirala Usluga Poreč. Nabavljeno je čak 900 komada komunalnih spremnika zapremnine od 120 do 1.100 litara, zatim 150 komada spremnika za biorazgradivi otpad zapremnine 1.100 litara, sto komada komunalnih spremnika zapremnine pet i sedam prostornih metara, sto komada kompostera, šezdeset komada zvonolikih spremnika za selektivni otpad, šest spremnika za opasni otpad, četiri komada podzemnih spremnika, četiri pres kontejnera i jedno mobilno reciklažno dvorište.

Naime, prema Zakonu o održivom gospodarenju otpadom obaveza gradova i općina je stanovnicima osigurati adekvatnu komunalnu opremu za razvrstavanje iskoristivih komponenti otpada kao što su papir, metal, staklo, plastika, tekstil, problematični i glomazni otpad, a odvojeno skupljanje dužni su osigurati kroz zelene otoke, reciklažna dvorišta i odvojeno sakupljanje na kućnom pragu. Novost je da će se u reciklažnom dvorištu ubuduće moći odložiti: otpadna motorna i jestiva ulja, fluorescentne cijevi (štedne žarulje), toneri, ambalaža od boja, lakova, kemikalija, tkanine, električna i elektronička oprema. Dosad je bilo moguće u njih deponirati papir, karton, najlon, plastiku, stiropor, staklo, metal, akumulatore i biootpad. Osim opremanja reciklažnog dvorišta s novom opremom proširit će se postojeći sustav selektiranja otpada sa sadašnjih 89 eko otoka na području Poreštine povećat će se na 109.

Spremnici za biološki otpad

Na eko otocima će se uz postojeće tri vrste kontejnera (papir, staklo i plastična/metalna/tetrapak ambalaža) postaviti spremnici za biootpad u koje će se moći odlagati kuhinjski otpad, kao što su ostaci voća i povrća, vrećice čaja, talog od kave i drugi biorazgradivi otpad. Biootpad će se također moći zbrinjavati u komposterima koje će Usluga Poreč podijeliti zainteresiranim građanima, školama i dječjim vrtićima. U užem centru grada postavit će se četiri seta podzemnih kontejnera gdje je predviđeno zbrinjavanje selektivnog i komunalnog otpada. Postavljanjem novih spremnika smanjit će se količine komunalnog, a povećati količine korisnog otpada, što je dio strategije održivog gospodarenja otpadom, ali i smanjenja troškova, ističe direktor Usluge Poreč Milan Laković. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter