Poreč: Sportske igre za osobe s invaliditetom

Državno prvenstvo u šahu Hrvatskog paraolimpijskog odbora
Državno prvenstvo u šahu Hrvatskog paraolimpijskog odbora

U porečkom hotelu Diamant za vikend su održane sportsko-rekreativne igre državne razine, kao i državno prvenstvo u šahu za 2013. u organizaciji Hrvatskog paraolimpijskog odbora. Sudionici, njih oko 350 iz 17 županija, okupili su se u četvrtak i petak, a natjecali su se u elektronskom pikadu, visećoj i staznoj kuglani, standardnom i boćanju za osobe s cerebralnom paralizom. Poreč im je i prošle godine bio domaćin.

Ekipni pobjednik u šahu je Šahovski klub osoba s invaliditetom Đurđevac, a najuspješniji šahist je Krsto Kovačević iz Šahovskog kluba osoba s invaliditetom "Stjepan Bosak Uriho" iz Zagreba. Sveukupni pobjednik sportsko-rekreativnih igara je Športski savez osoba s invaliditetom Koprivničko-križevačke županije kojima je to pošlo za rukom po treći put uzastopno.

- Vrijednost ovakvih natjecanja je upravo u integraciji osoba s invaliditetom u sportske aktivnosti, a da je to doista tako, svjedoče mnogobrojni vrhunski sportaši s invaliditetom koji su svoju karijeru upravo otpočeli na ovom natjecanju, istaknuo je glasnogovornik HPO-a Darko Matić i najavio ponovno okupljanje u svibnju sljedeće godine, naravno u Poreču.

Od dopredsjednice HPO-a i tajnice Sportskog saveza osoba s invaliditetom Koprivničko-križevačke županije Barbare Fuček Leško doznali smo da je u ovoj priči najvažnije što se radi o državnom prvenstvu u neparaolimpijskim igrama.

- U Istri se ovog vikenda okupila čitava mala Hrvatska i ove godine imamo jako velik porast broja žena. Ne zato što ih među osobama s invaliditetom nema mnogo, nego zato što ih nitko nije uspio animirati. A da ih bude što više na ovakvim manifestacijama, uložila sam zadnjih deset godina puno truda. Velik broj ljudi okupljenih na ovim igrama pokazuje da se invalidi sportom socijaliziraju, vraćaju u život i time pokazuju da su jednakovrijedni s ostalim sportašima. Za nas je tu vrijedno i druženje, kao i razmjena iskustava, kazala je Fuček Leško, legenda HPO-a. (Napisala i snimila T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter