Poreč: Spomenička renta za nove fasade u starom gradu

(Snimio Elio VELAN)
(Snimio Elio VELAN)

Veći dio zgrada u porečkoj starogradskoj jezgri traži intervencije većeg i manjeg opsega na krovištu, fasadama i vanjskoj stolariji. Poznato je, jeftinije je izgraditi novu kuću nego sačuvati staru a naročito kada je ona dio urbane cjeline pod zaštitom, kao što je primjer sa porečkom starogradskom jezgrom. U blagajnu Grada Poreča svake godine ulazi oko milijun i dvjesto tisuća kuna koji se ubiru od tzv. spomeničke rente. Radi se o novcu kojeg treba potom namjenski potrošiti, i to kroz razne projekte kojima je cilj održavanje kulturno povijesnih vrijednosti sredine. Ove godine Grad je odlučio krenuti s novom inicijativom: dio tih sredstava koristit će se za sufinanciranje radova na sanaciji vanjskog djela zgrada.

Naime, u proračunu je predviđeno da će se tijekom ove godine dodijeliti fizičkim i pravnim osobama vlasnici stana ili kuća u starogradskoj jezgri bespovratna sredstva u ukupnom iznosu od 250.000 eura.

- Na prvi pogled iznos može izgledati mali no, ako ćemo ustanoviti da interes prostoj spremni smo u rebalansu iznos povećati. U svakom slučaju radi se o prvom testnom pokušaju, ako ustanovimo da formula funkcionira iduće godine ćemo povećati iznos, rekao je gradonačelnik Poreča Edi Štifanić koji je pozvao sve građane da se jave na natječaj. Dakle, natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava kreće 22. ožujka i građani se mogu javiti odnosno prijaviti radove statičke sanacije do šestog svibnja. Svaka će se molba razmotriti slijedeći pravilnik o dodjeli bespovratnih sredstava. Visina dodijeljenih sredstava ovisi o veličini objekta: za objekt od 250 kvadratnih metara fizička ili pravna osoba može dobiti do 22.500 kuna, za zgradu od 500 kvadratnih metara 45.000 kuna te zgrada od 1.000 kvadratnih metara 90.000 kuna što je maksimalan iznos za pojedinog ulagača.

- Vlasništvo daje prava, ali nalaže i obveze održavanja objekta koji ne smije postati prijetnja ili ruglo grada. Govorimo o moralnoj i o zakonskoj obvezi jer, zna se, kad vlasnik nije u stanju održavati objekt nad istim može se, u krajnjim slučajevima primijeniti prinudna uprava, objasnio je pročelnik za prostorno planiranje Damir Hrvatin koji se osvrnuo i na karakteristike pravilnika o dodijeli bespovratnih sredstava.

Naime, pravilnik se rukovodi s pet temeljnih načela: lokacija objekta (da li se nalazi u A ili B zoni grada), kulturno- povijesna vrijednost građevine, namjena građevine stambena ili poslovna (tu je rečeno da će se privilegirati zgrade sa stambenom namjenom), ukupna površina objekta (preferirat će se manji objekti od oko 250 kvadratnih metara) te građevinsko stanje zgrade. Shodno utvrđenim bodovima, krenut će se dalje u izradu projektne dokumentacije i potom na izvođenje radova. Cijeli će postupak nadzirati imenovano povjerenstvo u kojemu sjede, između ostalih, i predstavnici Konzervatorskog zavoda: pratit će se te fazu projektiranja i izvođenja radova. Svaka fizička i pravna osoba moći će koristiti bespovratna sredstva jednom svakih pet godina. "Na taj način isključuje se mogućnost da jedna te ista osoba dobije dvije godine za redom dotacije" objašnjava Hrvatin koji kaže da bi prvi radovi trebali krenuti nakon kraja turističke sezone, odnosno u razdoblju jesen - zima 2016. i 2017. godine.

S obzirom na predviđeni iznos od 250.000 kuna Hrvatin procjenjuje da bi ove godine dotacije trebali dobiti od pet do šest vlasnika objekata u starogradskoj jezgri pa je ponovio da je to testna godina, što znači da će se iduće godine, ako formula uspje, ići na povećanju iznosa. "Govorimo o procesu, o početku nečega. Valja naznačiti da predviđen iznos se ne može koristiti retroaktivno, natječaj ne vrijedi za već obavljene intervencije, financirat ćemo samo nove zahvate.", objasnio je pročelnik. (Elio VELAN)

 


Podijeli: Facebook Twiter