Poreč: Sopranistica i tenor u Eufrazijani

Ana Karuza Lovrić i Božimir Lovrić (S. VOJVODA)
Ana Karuza Lovrić i Božimir Lovrić (S. VOJVODA)

Koncertna sezona u Eufrazijevoj bazilici nastavljena je krajem proteklog tjedna koncertom sopranistice Ane Karuza Lovrić i tenora Božimira Lovrića, uz glasovirsku pratnju Ivana Pernickog.

Ugodna večer posvećena klasičnoj glazbi otvorena je s "Cantate Domino" Ivana Lukačića, a dvoje je opernih pjevača duetiralo još u "Panis Angelicus" Cesara Franca i "Pie Jesu" iz "Requiema" Andrewa Lloyda Webbera.

Na repertoaru sopranistice su bile i arije iz kantate "Jauchzet Gott in Allen Landen" Johanna Sebastiana Bacha i Kleopatre iz opere "Giulio Cesare" - "Piangero la sorte mia" Georga Friedricha Händela te "Alelluia", 3. stavak (Allegro) iz moteta "Exsultate, Jubilate" Wolfganga Amadeusa Mozarta.

Božimir Lovrić je interpretirao i arije "Domine Deus" iz "Petite Mese Solennelle" Gioachina Rossinija te "Sanctus" iz "Messe Solennelle de Sainte-Cecile" Charlesa Gounoda, kao i "Ave Mariju" Giulija Caccinija.

Poznatim "Intermezzom" iz opere "Cavalleria rusticana" Pietra Mascagnija program je solističkom numerom upotpunio Ivan Pernicki.

Karuza Lovrić je magistrirala na Muzičkoj akademiji u klasi prof. Martine Gojčete-Silić ulogom Kraljice noći u Mozartovoj operi "Čarobna frula" u HNK-u Osijek. Semestar opernog studija završila je u studiju za belcanto Cubec u Modeni, u klasi velike operne primadone Mirelle Freni. Bila je aktivna članica Zagrebačkog opernog studija i iza sebe ima bogato koncertno iskustvo u Hrvatskoj i inozemstvu. Lani je godine u Italiji uspješno položila audiciju za ulogu Kraljice noći u "Čarobnoj fruli", u kojoj nastupa u sezoni 2013./2014.

Božimir Lovrić je diplomirao solo pjevanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi doc. Giorgia Suriana i stekao naziv magistra muzike. Usavršavao se kod uglednih svjetskih pjevača i pedagoga te bio dugogodišnji član Zagrebačkog opernog studija, s kojim je održao brojne uspješne nastupe. U studenom 2009. debitirao je u koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski" kao prvi oklopnik u "Čarobnoj fruli", pod ravnanjem maestra Mladena Tarbuka, a kao solist pjevao je na koncertnim i opernim podijima diljem Hrvatske i Europe.

U srpnju lani predstavio se na međunarodnoj pozornici s ulogom Luigija u operi Giacoma Puccinija "Il Tabarro", i to u Teatru Puccini i Teatru dei Rassicurati u Toskani.

Pernicki je diplomirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a zatim upisao postdiplomski studij na La Schola Cantorum u Parizu. Tijekom glazbenog obrazovanja osvojio je brojne nagrade, nastupao kao solist i komorni muzičar diljem Europe i u SAD-u.

Manifestaciju koja ove godine uključuje deset koncerata i ansambala po izboru voditeljice glazbeno-scenske djelatnosti porečkog Pučkog otvorenog učilišta Katje Restović, Učilište organizira pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Istarske županije i porečke Turističke zajednice. (K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter