Poreč: Solarni paneli pokrivaju potrebe javnih ustanova

Solarni paneli na krovovima javnih zgrada
Solarni paneli na krovovima javnih zgrada

Samo u mjesecu lipnju sunčane elektrane su proizvele gotovo 19.000 kWh ''zelene'' električne energije, što s obzirom na ukupnu nazivnu snagu instaliranih fotonaponskih postrojenja na području grada Poreča od 100 kW, predstavlja odličan rezultat, a očekujemo da će rezultati u srpnju i kolovozu biti još bolji, poručuje Gordana Lalić iz gradskog poduzeća Parentium.

Objekti na kojima su izgrađene sunčane elektrane su deponij Košambra, sportske dvorane Palestra i Veli Jože, zgrade područnih škola u Novoj Vasi, Baderni i Žbandaju, Mjesnog odbora Dračevac te dječjeg vrtića u Varvarima. Na četiri objekta u lipnju je proizvedeno dvostruko više energije nego što su njihove potrebe, na dva objekta proizvodnja je zadovoljila potrebe za električnom energijom, na jednom objektu je, iz razloga velike potrošnje, zadovoljeno gotovo pola energetskih potreba, dok je na jednom objektu, iz razloga male potrošnje, količina proizvedene struje bila mnogostruko veća u odnosu na količinu utrošene energije.

- S obzirom na iznimno sunčano ljeto, za pretpostaviti je da će proizvodnja električne energije iz fotonaponskih sustava nadmašiti sva naša očekivanja. Ako gore navedenom pribrojimo i činjenicu da se godišnja potrošnja električne energije u prosječnom kućanstvu u Hrvatskoj kreće između 2.000 i 4.000 kWh, ovom količinom ''zelene'' energije proizvedene samo u jednom mjesecu mogle bi se zadovoljiti godišnje potrebe šest
prosječnih kućanstava, zaključuje Lalić.

Kažu predstavnici gradskih službi koje nadgledaju i provode zelene akcije da rezultati dokazuju odlučnost Grada u promicanju principa održivog razvoja grada i stvaranja preduvjeta za što kvalitetniji život građana. Da je kojim slučajem ista količina energije proizvedena iz ugljena, količina nastalog CO2 iznosila bi 6,5 tona, iz lož ulja 5,3 tonu, dok bi za prirodni plin količine emitiranog CO2 iznosile oko 4 tone. (E. VELAN)



 


Podijeli: Facebook Twiter