Poreč: Solarke dobivaju škole, dvorane…

(A. DAGOSTIN)
(A. DAGOSTIN)

Poreč će biti prvi istarski grad, te jedan od malobrojnih u Hrvatskoj, koji će sagraditi osam sunčanih elektrana na javnim objektima, najavljuju iz porečke gradske uprave.

Na Badnjak je potpisan ugovor za izgradnju osam sunčanih elektrana na gradskim objektima javne namjene kojeg su supotpisali porečki gradonačelnik Edi Štifanić i predsjednik uprave zagrebačke tvrtke VR Enbekon Marino Franinović koja je zajedno s osječkom tvrtkom Solarni projekti dobila posao.

Ukupna snaga sunčanih elektrana za proizvodnju električne energije koje će se postaviti na krovove iznosit će sto kilovata, a postavit će se na: zgradi odlagališta otpada Košambra, dvorani Palestra, dvorani Veli Jože, školama u Novoj Vasi, Baderni i Žbandaju, zgradi mjesnog odbora Dračevac i dječjeg vrtića u Varvarima. Uz fotonaponska postrojenja na krovovima koji će osiguravati dio ukupnih potreba za električnom energijom objekata postavit će se solarni sustavi toplinskih kolektora čija je zadaća osiguravanje potrošne tople vode.

Izgradnja započinje u siječnju, a završetak je predviđen na proljeće, najavljuju iz porečke uprave, uz napomenu da je zajedno s gradskom tvrtkom Parentium prije realizacije projekta ishodovana sva potrebna dokumentacija, uključujući dobivanje statusa povlaštenog proizvođača električne energije pri HROTE-u (Hrvatski operator tržišta električne energije).

Radi se o dosad najvećem projektu implementacije sustava obnovljivih izvora energije na gradske objekte u skladu s Akcijskim planom energetski održivog razvoja Grada Poreča koji za cilj ima smanjenje emisija ugljičnog dioksida, povećanje udjela proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, energetsku učinkovitost, održivi razvoj grada i kvalitetu života građana. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter