Poreč: Snježana Mekota ostaje potpredsjednica Vijeća

Snježana Mekota (J. PREKALJ/arhiva)
Snježana Mekota (J. PREKALJ/arhiva)

Nezavisna vijećnica Snježana Mekota ostaje potpredsjednicom Gradskog vijeća Poreča. S 12 glasova "protiv" i pet "za", nije prošla inicijativa nezavisne liste Rodoljuba Kosića za njeno razrješenje.

Inicijativa je pokrenuta nakon što je u jeku rasprava o referendumima za brak i upotrebu ćirilice u Vukovaru Mekota na Facebooku napisala da je u Poreču nepravedno rezervirati jedno dogradonačelničko mjesto za talijansku manjinu, budući da ona ne prelazi tri posto u ukupnom stanovništvu.

Objašnjavajući svoj stav, Kosić je naglasio da je Istra multikulturalna i multietnička sredina, ali i vrlo osjetljiva po pitanju nacionalnih manjina.

- Ne želimo novi kamen spoticanja i zlu krv. Očekivali smo da će se gospođa Mekota za svoju nedovoljno promišljenu izjavu ispričati, kao i da će se oglasiti gradonačelnik, njegova zamjenica Nadia Štifanić Dobrilović, koju je izabrala talijanska nacionalna zajednica, te Zajednica Talijana, što se nije dogodilo, kazao je Kosić.

Mekota je istaknula da diskusija nije bila o manjinama, već o kvotama te da je očekivala da će problem biti riješen tamo gdje je i nastao - na društvenoj mreži. Dodala je da se ne osjeća ugodno i propituje svoj dosadašnji rad, ali i da jedna rečenica na društvenoj mreži ne može vrijediti više od njenog cjelokupnog vijećničkog angažmana te da je spremna malo potrpjeti da bi bez straha mogla izreći svoje mišljenje.

- Ne tvrdim da sam uvijek u pravu, već da se u demokratskom društvu o svemu može javno raspravljati. Izjava u zagradi (da su u talijanskoj manjini njima valjda sami genijalci kad uvijek uspijevaju naći kvalitetan kadar, op. a.) trebala je biti štos, ali budući da ponavljate da se trebam ispričati, ja ću se ispričati svima koji su moj upis doslovno shvatili, jer sam se nespretno izrazila, kazala je Mekota.

Dodala je da iz razgovora s građanima zna da misle kako Vijeće u zadnje vrijeme imitira Sabor i izaziva afere, umjesto da nešto konkretno radi, te zamolila predsjednika da prijedlog da na glasanje.

Dogradonačelnica je demantirala da nije reagirala u ovom slučaju. Podsjetila je da su na nadležnom odboru o tome raspravljali te da je sazvala sastanak odbora za zaštitu talijanske manjine, a zatim i predsjednika ZT-a bivše Poreštine.

Maurizio Zennaro s Kosićeve liste kontrirao joj je rekavši da je tada izjavila da ne pridaje značaj tom slučaju i istaknuo da je ZT reagirao pismom upućenom medijima, a o tome je diskutirala i Skupština ZT-a u Višnjanu. Dodao je dobio podršku od sunarodnjaka Talijana s kojima je razgovarao o stavu da Mekotina izjava vrijeđa sve manjine.

Dražen Prgić (HDZ) rekao je da oko izjava Mekote ne treba stvarati tenzije te dodao da je saborski zastupnik talijanske manjine Furio Radin u jednoj TV-emisiji na pitanje kako bi se osjećao kao Hrvat u Istri odgovorio da bi izdržao jedan dan. Taj je istup definirao smiješnim i rekao da na njega ni jedan od 68 posto Hrvata u Istri nije reagirao.

Kosić i Janko ponovno vijećnici

Rodoljub Kosić se vratio u vijećničke klupe, zamijenivši Mariju Trošelj, budući da više ne obavlja nespojivu dužnost direktora gradskog komunalnog poduzeća Usluga. Uz njega je prisegnula i Manuela Janko (IDS-HNS), na čijem je mjestu dosad bila Petra Dobravac. (K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter