Poreč: Slijedi godina važnih obljetnica

Anton Fabac, Arduino Matošević, Božo Štifanić i Nada Rakovac (J. PREKALJ)
Anton Fabac, Arduino Matošević, Božo Štifanić i Nada Rakovac (J. PREKALJ)

"U protekloj smo godini ostvarili sve što smo zacrtali, bila je to značajna godina jer smo obilježili 70. godišnjice ustanka naroda Istre, Rujanskih odluka i bitke na Tićanu, a ove godine i svečana županijska Skupština u rujnu imala je drugačije ozračje jer se u dvoranu vratio lik druga Tita", rekao je Božo Štifanić, predsjednik porečke Udruge antifašističkih boraca i antifašista Poreštine na skupštini kojoj je prisustvovalo četrdesetak članova. Skupštini su prisustvovali i predstavnici društva "Josip Broz Tito", Udruge, Sindikata i Matice umirovljenika.

Budući da je riječ o redovnoj skupštini, tajnik Anton Fabac okupljene je upoznao tek s prijedlogom kalendara obilježavanja značajnih proslava i komemoracija u antifašističkoj povijesti NOB-a, te programom rada za sljedeću godinu o kojem će skupštinari konačnu odluku donijeti na godišnjem sastanku u ožujku.

Osim obilježavanja u Istri, istaknuo je i neke posjete u drugim dijelovima Hrvatske, poput posjeta Kumrovcu u svibnju, te posjeta Korenici, Drežnici i Matić poljani na poziv tamošnjih antifašista, koji su im iskazali veliko gostoprimstvo.

Fabac je dodao kako ih iduće godine očekuje obilježavanje sedamdeset godina smrti Jože Šurana i bitke na Kućibregu za koje će se trebati dobro organizirati, uskoro 18. siječnja komemoracija za pogibiju heroja Joakima Rakovca, te u svibnju sedamdeset godina smrti Alda Negrija koju planiraju obilježiti zajedno s Zajednicom Talijana.

Na skupštini su dodijeljene povelje i priznanja koje je Savez antifašističkih boraca Hrvatske dodijelio porečkim antifašistima. Povelje su dobili Anton Ritoša, Petar Prenc, Drago Tušćan i Božo Štifanić, a priznanje je uručeno Nadi Rakovac. (V. HABEREITER) 


Podijeli: Facebook Twiter