Poreč: Skulpture Emila Knapića u Maloj galeriji


- Emil Knapić autor je prepoznatljivog rukopisa i metode stvaranja, koji se još u svojim ranim danima vezao uz vizualnu produkciju, a posebno intenzivno radi posljednjih godina. Zanimaju ga skulpture, posebno u formi objekta, instalacije te koncepti, primijenjena umjetnost, crteži i rad na platnu, ovim je riječima povjesničar Denis Visintin u petak navečer na otvorenju izložbe predstavio porečkog umjetnika osebujnog stila.

Knapićeva samostalna izložba u Maloj galeriji nagrada je za lani osvojeno prvo mjesto na skupnoj izložbi i natječaju Pro futura koje raspisuje porečko Pučko otvoreno učilište i čiji stručni žiri bira najbolje radove. Ciklus koji se predstavlja u Maloj galeriji nastavak je serije prepoznatljivih radova kojima se Knapić uspješno predstavio tijekom godina na mnogim ekstemporalnim manifestacijama i likovnim kolonijama, na kojima je kritika prepoznala njegov talent i izričaj, skulpture specifičnih naglašenih međuprostora i potencijalnih međuodnosa.

- Ovaj je opus nastavak jedinstvene tematske konfiguracije posvećene istarskom agraru i životu istarskog težaka, čiji je put u povijesnom razvoju istarskog poluotoka bio dosta trnovit, posebno u povijesnim fazama feudalnog života koji je posebno izražen u kapitalnom Emilovom djelu Park skulptura Jurcan u Radošima, rekao je Visintin.

Među Knapićevim dostignućima istaknuo je nagrade i pohvale na ekstemporalnim natječajima, izložbe, od čega onu u motovunskoj galeriji Pet kula, u pariškom Grand salon d' arte abordable te u izložbenim prostorijama pariškog ureda HTZ-a.

U tijeku je i treće izdanje projekta "X Change: Bari upoznaje hrvatske umjetnike", na kojem Knapić sudjeluje s jednom skulpturom.

Tijekom izložbe u Maloj galeriji publika dio Knapićevih radova može pogledati i u foajeu kazališta iznad galerije.

Čestitke autoru uputio je voditelj likovnih djelatnosti u Učilištu Sebastijan Vojvoda, a Knapić je zahvalio svima koju su mu pomogli u stvaranju.

Izložba je otvorena do 23. ožujka i može se pogledati svaki dan osim nedjelje od 10 do 12 i od 17 do 19 sati. (Napisala i snimila V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter