Poreč: Skulptura "Ljeto" ponovo na starom mjestu

(A. DAGOSTIN)
(A. DAGOSTIN)

Skulptura Ljeto, rad akademskog kipara Tomislava Ostoje, nakon punih je devet godina vraćena na Trg slobode u Poreču na mjestu nekadašnjeg starog ribnjaka.

- Bio sam jako žalostan kada sam čuo da je skulptura devastirana i da su je vukli lancima po gradu i bacili u more gdje je trajno oštećena. Sva sreća da sam imao gipsani model, pa smo mogli novi otisak uzeti, kazao je na otvorenju kipar Ostoja koji se nada da se vandalski činovi neće ponavljati. Otkrio nam je da porečko "Ljeto" čini dio ciklusa skulptura od desetak ženskih aktova u raznim pozama. No, jedino se ova nalazi tamo gdje joj je i mjesto, nedaleko porečke plaže, dok su druge smještene u jednoj zagrebačkoj galeriji u Opatićkoj ulici.

Skulptura čini dio cjeline svojedobnog projekta Grada Poreča u čijem je sklopu postavljeno jedanaest radova eminentnih hrvatskih kipara (Kršinića, Radovani, Jančić, Vulas, Ružić, Džamonja, Bogdanić, Kožarić i Drinkovića) koji krase gradske površine. Izradu nove skulpture inicirao je porečki gradonačelnik Edi Štifanić, a realizirala komunalna tvrtka Usluga Poreč.

Novi je odljev visine 80 centimetara izradila ljevaonica Ujević od siluminija (slitina silicija i aluminija), a predstavlja žensku figuru. Do realizacije je došlo također zahvaljujući suglasnosti Grada Zagreba kao vlasnika Ostojine donacije. Istodobno je na porečkom Trgu slobode promoviran novi obnovljeni gradski jarbol, koji bi ubuduće trebao biti otporan na posljedice bure, a na kojem je odmah ponosito zavijorila gradska crveno-bijela zastava. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter