Poreč: Skauti donijeli Betlehemsko svjetlo

Betlehemsko svjetlo stiglo u Poreč u Eufrazijevu baziliku
Betlehemsko svjetlo stiglo u Poreč u Eufrazijevu baziliku

Skauti iz Italije, Austrije i Slovenije, članovi zajednica Alpe-Adria-Scout ove su godine u Poreču tradicionalno razmijenili Betlehemsko svjetlo mira. Okupili su se prije svečane mise u Eufrazijevoj bazilici i na oltaru spojili svjetla iz sve tri države u jedno, svjetlo mira i ljubavi koje je za Porečane preuzeo generalni vikar porečko-pulske biskupije mons. Vilim Grbac, koji je koncelebrirao misu.

Brojne skaute, koji su ispunili baziliku, prije početka mise pozdravio je porečki župnik Željko Zec koji im se zahvalio i izrazio želju da ih Betlehemsko svjetlo vodi kroz cijelu iduću godinu. "S ovim svjetlom slavit ćemo rođenje Krista", kazao je Zec.

Paljenje i dijeljenje Betlehemskog svjetla podsjeća da ljudi dobre volje žele jedni drugima mir i dobro te da je zadatak svih da šire mir među ljudima. Svake godine tjedan prije Božića jedno dijete iz Austrije zaputi se u Betlehem i u Spilji rođenja zapali betlehemsko svjetlo koje se potom avionom doprema u Austriju.

Tamo se okupe predstavnici europskih izviđačkih organizacija i svjetlo donesu u svoje države, odakle ga izviđači dalje prenose u crkve, bolnice i domove šireći pozitivne vrijednosti.

Inače, Betlehemsko svjetlo je u Hrvatsku prvi put iz Beča donio ondašnji predsjednik Vlade Franjo Gregurić. (Napisala i snimila T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter