Poreč: Sjajna interpretacija Bacha Damiana Scarpe

Damiano Scrapa drugi put se predstavio porečkoj publici (V. H.)
Damiano Scrapa drugi put se predstavio porečkoj publici (V. H.)

Uzvišena atmosfera porečke Eufrazijeve bazilike, publika koja koncert prati u jednom dahu i na violončelu pravi virtuoz - Damiano Scarpa, talijanski glazbenik i pedagog koji je godinu dana nakon svoga zadnjeg koncerta u Poreču, ponovo oduševio ljubitelje čela i klasične glazbe. Sve se to odvijalo sinoć u porečkoj katedrali gdje se održao ovaj veliki koncert u sklopu festivala violončela "Antonio Janigro" koji se od četvrtka do večeras održava na nekoliko lokacija u gradu u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta i Koncertne direkcije Zagreb.

Ovaj je put na repertoaru bio Johann Sebastian Bach i to samo njegove Suite. Kako je sam Scarpa istaknuo dan prije koncerta, riječ je o posebnom programu koji je odabrao za ovu priliku jer se radi o temeljnom djelu, "literaturi" za čeliste, u kojem se ovaj instrument prvi put odvaja od ostalih i koje mu daju priliku za mogućnosti polifonije i višedimenzionalnosti. "To je djelo kolijevka violončela, polazišna točka," kaže Scarpa.

Energija i interpretacija kojom Scarpa izvodi Bacha, malo su koga ostavili ravnodušnim, a posjetitelji među kojima i veliki broj mladih, nakon svake skladbe nagradili su ga aplauzom.

Scarpa je sa slavnim Janigrom bio povezan preko svog učitelja Marija Brunella koji je i sam bio maestrov učenik. Član je Simfonijskog orkestra Bavarskog radija. (Napisala i snimila V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter