Poreč se zadužio za pet milijuna kuna

Porečki Decumanus zimi (M. MIJOŠEK)
Porečki Decumanus zimi (M. MIJOŠEK)

Grad Poreč se zadužio za pet milijuna kuna u Privrednoj banci Zagreb, radi likvidnosti i plaćanja dospjelih obaveza u vrijeme "proračunske suše". Krajnji rok za vraćanje kredita je 30. rujna, fiksna godišnja kamatna stopa sedam posto, jednokratna naknada za obradu zahtjeva 0,4 posto iznosa kredita, a kao instrument osiguranja izdana je bianco akceptirana mjenica i zadužnica. Na dan 31. srpnja dopušteno prekoračenje smanjit će se na 3,4 milijuna kuna, a mjesec dana kasnije na 1,8 milijuna.

Ovu je informaciju  gradskim vijećnicima na posljednjoj sjednici iznio gradonačelnik Edi Štifanić. Prihvatilo ju je 12 članova Vijeća, dok je četiri bilo protiv, što ne mijenja činjenično stanje.

- Na ovakav se način zadužujemo zadnjih četiri ili pet godina i to ne utječe na kreditnu sposobnost Grada. Kredit smo uvijek vraćali na vrijeme, kazao je gradonačelnik. Lani se Grad također zadužio za pet milijuna kuna, preklani za sedam, a godinu ranije za 13 milijuna. Razlog su niži opći prihodi zbog slabijeg prilijeva poreznih prihoda u prvoj polovici godine.

Vijećnik Stevo Žufić (Nezavisna lista nositelja Rodoljuba Kosića) naglasio je da se radi o kratkoročnom zaduživanju, ali je to ipak zaduživanje, pa su, ukoliko Grad ne bude u mogućnosti ispuniti svoje obaveze, moguće zapljene žiro računa i imovine. 

- Vidljivo je da je financijska situacija poprilično teška i potreba za sredstvima velika te bi bilo dobro da dobijemo informaciju koje su najveće obaveze Grada. Problem je u dugotrajnom sušnom periodu koji je rezultat strategije velikih turističkih poduzeća. Takvom je strategijom Poreč gospodarski eutanaziran tijekom zimskih mjeseci, jer ta poduzeća zatvaraju gotovo sve smještajne objekte i smanjuju broj djelatnika, pa nema gostiju niti rade ugostiteljski objekti i trgovine. Cijeli grad gospodarski ne funkcionira. Nekad smo grad mogli vidjeti u drugačijem svjetlu, jer je i zima bila poslovno intenzivna. Svi hoteli koji su za to opremljeni bili su otvoreni, pa je tu bilo sportaša, penzionera, sudionika kongresa i seminara. Danas u gradu nema ničega, osim sporadičnih gospodarskih aktivnosti, rekao je Žufić. (K. FLEGAR)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter