Poreč se uz Giostru vraća u vrijeme baroka

(J. PREKALJ)
(J. PREKALJ)

U petak, 12 u 20 sati na Trgu slobode održat će se svečano otvorenje osmog izdanja porečkog povijesnog festivala Giostra, manifestacije koja će se na gradskim ulicama i trgovima odvijati do nedjelje, 14. najavili su na konferenciji za novinare predstavnici organizatora i pokrovitelja, Elena Uljančić-Vekić predsjednica Društva prijatelja Giostre, Franko Štiković iz Studia 053, direktor Turističke zajednice Nenad Velenik, dogradonačelnica Nadia Štifanić Dobrilović i predsjednik Zajednice Talijana Ugo Musizza. 

Prodanova oštarija

Novost ovogodišnjeg festivala su dvije dramske predstave na ljetnoj pozornici iza Ville Polesini, od kojih će se prva održati iste večeri nakon svečanog otvaranja, a druga u nedjelju, 14. u 19 sati. Riječ je o dva autorska djela, od kojih prva nosi naziv "Oštarija poli Franka" i čiju režiju potpisuje novinar Goran Prodan, dok je druga na istrovenetskom dijalektu i nosi naziv "Spilosri, avocati e sorele", koju je napisao povjesničar Gaetano Benčić.

Još jedna velika novost je zatvaranje festivala, kojeg će u nedjelju u 20 sati u uvali Peškera prirediti Lipicanska barokna raskoš iz Samobora i izvesti Kraljevski bal s devet konja. Novost su i edukativne i zabavne radionice i igraonice u organizaciji talijanskog vrtića i osnovne škole koje će se u subotu, 13. od 10 do podne odvijati na Trgu slobode.

Veliki spektakl Giostre je konjički turnir koji će se održati u uvali Peškera u subotu, 13. u 20 sati. U događaju rekonstruiranom prema zahtjevnim pravilima istog nadmetanja iz 1745. godine, ovaj će put snage gađanjem kopljem u metu odmjeriti 15 konjanika, većinom jahača profesionalaca iz istarskih konjičkih klubova i troje iz Društva prijatelja Giostre. Ove će godine publika biti podijeljena u četiri kontrade, od kojih će svaka biti obilježena imenom i bojom, a bodrit će po tri konjanika. U sklopu programa predstavit će se i album "Viva la Giostra" s pjesmama iz istoimenog mjuzikla autorskog dvojca Daniela Cunjca i Gorana Prodana. Publiku će zabavljati i članovi udruge USB i zastavničari i dobošari iz Italije.

Foto natječaj

Tijekom subote i nedjelje u prijepodnevnim i poslijepodnevnim satima održat će se glazbeni i zabavni programi u kojima sudjeluju svi festivalski sudionici, te će se na Trgu slobode moći razgledati modne revije, plesovi, skečevi i razne zabavne točke.

- Giostra se odvija prema izvornom dokumentu iz 1745. godine i traje tri dana, a kako povijesni zapisi govore da se u vrijeme Giostre odvijao sajam Fiera Franca Triduana, tako ćemo i mi na Trgu slobode i ove godine imati sjam na kojem će se predstaviti autohtoni i tradicionalni proizvodi, te gastro ponuda, svaki dan sve do 22 sata, kazala je Uljančić- Vekić.

U suradnji s Klubom amaterske fotografije KAF iz Svetog Lovreča organizirat će se i nagradni foto natječaj. Uz navedene udruge, u programu sudjeluju i Društvo Naša djeca, mačevalački klub Špada, Diem Carpe, Povijesna udruga Kaštel iz Svetvičenta, duo Shik Shok iz Pule, Rapski gubavci, Društvo Giostra della Rocca iz Monselicea i Musica Antiqua Egyuttes iz Mađarske. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter