Poreč se na tri dana vratio u doba baroka

Osma Fešta od rožic u Savičenti (Neven LAZAREVIĆ)
Osma Fešta od rožic u Savičenti (Neven LAZAREVIĆ)

Svečanim mimohodom više od 200 kostimiranih sudionika, praćenih brojnim znatiželjnim građanima i turistima, počela je u petak navečer 11. po redu Giostra – povijesni festival koji na tri dana vraća Poreč u 18. stoljeće, u doba baroka.

Tematska posveta tekstilima

Nakon šetnje koja je počela rivom i nastavila se ulicama starogradske jezgre, svečana se povorka uputila u uvalu Peškera gdje je upriličen program otvorenja. Uz prigodne barokne plesove, nastupe malih akrobata, plesačica iz udruge USB Poreč te onih iz barokne plesne radionice Osnovne škole Poreč, kao i egzibicije prekrasnih konja iz društva Lipicanska barokna raskoš iz Zagreba sve je okupljene pozdravio dogradonačelnik Elio Štifanić, koji je Giostru i službeno proglasio otvorenom. Program je okončan vatrenim showom djevojaka iz USB-a i vatrometom.

Festival i ove godine ima međunarodni karakter, pa su program svojim nastupima upotpunili skupine iz Italije i Slovenije – Compagnia del Lupo Passante i Associazione Giostra della Rocca iz Monselicea, Tamburi medioevali di Cividale del Friuli i Zajednica Talijana Piran – Comunita degli Italiani Pirano, kao i domaće snage: Društvo prijatelja Giostre, USB Poreč, barokna plesna radionica Osnovne škole Poreč, Mačevalački klub Špada, Povijesna udruga Kaštel iz Svetvinčenta i Lipicanska barokna raskoš.

Središnji događaj - viteški turnir

Program ovogodišnje Giostre koja, po uzoru na izvorni dokument iz 1745. godine, traje tri dana, tematski je posvećen tekstilima. Tema tekstila prožima sve sadržaje festivala, od sajma do dramske predstave, a organizirani su i posebni punktovi za taktilni doživljaj posjetitelja.

Manifestaciju organiziraju Društvo prijatelja Giostre i Studio 053, uz potporu Grada Poreča i njegove Turističke zajednice, te brojnih sponzora. Tijekom subote održao se raznovrstan plesni, glazbeni i zabavni program u kojemu su nastupili svi festivalski sudionici, pa se tako na Trgu slobode mogla pogledati modna revija, zatim plesovi, nastupi s konjima, mačevaoci, dobošari i ulični zabavljači. Spomenimo i sajam domaćih autohtonih proizvoda i antikviteta, koji je otvoren u petak ujutro i trebao bi trajati do nedjelje navečer, te razne radionice i igre za najmlađe. (Tanja KOCIJANČIĆ, snimili Tanja KOCIJANČIĆ i Manuel PALJUH)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD NEDJELJE


Podijeli: Facebook Twiter