Poreč: Regije imaju pravo na svoju političku "kuću"

Sastanak je održan u sklopu manifestacije Open Days 2012
Sastanak je održan u sklopu manifestacije Open Days 2012

Šezdesetak predstavnika Istre, regija Veneto, Friuli-Venezia Giulia, Koruške i pokrajine Vojvodine prisustvovalo je okruglom stolu na temu suradnje između sjevernojadranskih regija i njihovih iskustava na području regionalizma i decentralizacije, održanom danas u Istarskoj sabornici u Poreču.

- Najavljeno je potpisivanje sporazuma o suradnji između regija Veneto, Friuli-Venezia Giulia i Koruške. Mogu reći da će Istra čim Hrvatska uđe u Europsku uniju poslati dopis našim prijateljima da se želimo priključiti toj grupi, već sredinom iduće godine. Spremni smo ponuditi jednu novu viziju moderne političke arhitekture, u kojoj regije imaju pravo kreirati novu političku "kuću", s različitim kulturama i jezicima, rekao je na konferenciji za novinare istarski župan Ivan Jakovčić. Dodao je da su prostori ovih regija već međusobno pupčano povezani preko mladih ljudi iz jedne regije koji studiraju u drugoj, ali i raznim budućim zajedničkim projektima, od infrastrukture, razvoja gospodarstva i javnog sektora do turizma.

Antonio Franzina, voditelj ureda pročelnika za proračun i lokalne vlasti regije Veneto, rekao je da udruživanje regija znači da će one imati veću ulogu u Europi. Kao primjer makroregije naveo je pozitivan primjer Piemonta u Italiji, čiji su vinari širenjem i jačanjem suradnje sa susjednim regijama povećali izvoz i za 35 posto, a što je model i za istarske vinare.

Josef Lobnig, predsjednik parlamenta regije Koruške, rekao je da podržavaju ove oblike suradnje i dodao da te regije imaju puno potencijala, koje trebaju iskoristiti udruživanjem.

- Nema recepta da se to učini od danas do sutra, jedino zajedničkim radom i trudom možemo to ostvariti. Primjer je povezivanje infrastrukture, čime jačamo odnose ne samo u gospodarskom nego i turističkom smislu, rekao je Lobnig.

Luciano Pozzecco, direktor službe za europske integracije regije Friuli-Venezia Giulia, dodao je da se pod tim povezivanjem ne moraju nužno podrazumijevati samo veliki projekti.

Sastanak je održan u sklopu manifestacije Open Days 2012, koja se odvija s ciljem otvaranja vrata institucija EU-ae svima zainteresiranima, ne bi li se potaknula rasprava o zajedničkim izazovima s kojima su suočeni europski gradovi i regije, kao i temama bitnim za zajednički razvoj Europe. (piše V. HABEREITER; snimila J. PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter