Poreč: Radionica o hrvatskom ribarstvu u EU-u

S radionice o hrvatskom ribarstvu (K. FLEGAR)
S radionice o hrvatskom ribarstvu (K. FLEGAR)

Radionica "Hrvatsko ribarstvo u EU-u", u organizaciji Ministarstva poljoprivrede – Uprave za ribarstvo i Hrvatske gospodarske komore, okupila je danas na porečkoj Veletržnici ribe stotinjak istarskih ribara i predstavnika gospodarskih subjekata vezanih za ribarstvo.

Cilj radionice, koja je dosad već održana u Rijeci, Zadru i Splitu, bio je približiti novosti koje ribare i prerađivače ribe očekuju od 1. srpnja ulaskom Hrvatske u EU te riješiti što više njihovih nedoumica. Predavači - načelnici u Upravi za ribarstvo Josip Marković, Ante Mišura i Irena Jahutka te načelnik ribarske inspekcije Mario Rogušić, više od četiri sata iscrpno su objašnjavali i odgovarali na brojna pitanja okupljenih o regulaciji, načinu obavljanja, floti i nadzoru ribolova, inspekciji u ribarstvu i načinu financiranja tog sektora te Mediteranskoj uredbi i Nacionalnom strateškom planu razvoja ribarstva, koji je u izradi.

Po ocjeni Michaela Tasića, upravitelja porečke Ribarske zadruge Istra, koja je bila domaćin radionice, takvih izuzetno korisnih sastanaka ranijih godina nije bilo, većim dijelom i zbog nezainteresiranosti ribara, koncentriranih isključivo na ribarenje.

"Mnogi nažalost nisu shvatili da smo se u proteklih pet godina trebali prilagoditi i biti u stanju bezbolno ući među europske ribare. Ako doista budemo trebali primjenjivati drugu veličinu oka mreže i promijeniti ribolovne alate, velik broj naših ribara to financijski neće moći podnijeti. Zahtjevi za derogaciju su predani, no nitko nam ne može garantirati da će biti prihvaćeni i da nećemo morati staviti ključ u bravu i prestati ribariti", komentirao je, ističući da je potrebno izboriti se za interese ribara. (K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter