Poreč: Računi za struju bit će puno manji

Sunčevi panoi na sportskoj dvorani Palestra
Sunčevi panoi na sportskoj dvorani Palestra

U sklopu provedbe projekta pod nazivom ''Sunčane elektrane grada Poreča", na krovove ukupno osam objekata javne namjene postavljeno je osam sunčanih elektrana, odnosno postrojenja za proizvodnju električne energije, ukupne nazivne snage 100 kW.

Uz sunčane elektrane na objekte će biti postavljeni i sustavi solarnih kolektora za pripremu potrošne tople vode u samim objektima.

Prema proračunskim podacima, zahtjevi za potrošnom toplom vodom u navedenim objektima bit će u potpunosti zadovoljeni. Početak radova planira se u prvoj polovici studenoga.

Značajne uštede

Objekti na kojima će biti postavljeni sustavi solarnih kolektora su sportska dvorana Veli Jože, sportska dvorana Palestra, zgrade područnih škola u Novoj Vasi, Baderni i Žbandaju, Mjesnog odbora Dračevac, dječjeg vrtića Varvari te na deponiju Košambra.

S obzirom na to da se radi o sportskim dvoranama te objektima u kojima se odvijaju djelatnosti školskog i predškolskog odgoja, zahtjevi za potrošnom toplom vodom su kontinuirani i značajnih količina te imaju primjetan udio u ukupnim iznosima mjesečnih računa za utrošak električne energije. Puštanjem u pogon sustava solarnih kolektora priprema potrošne tople vode gotovo u cijelosti obavljat će se putem obnovljivog izvora energije - sunca. To u konačnici znači da će emisije CO2 biti svedene gotovo na nulu, a iznos dosadašnjih računa za električnu energiju uvelike će se smanjiti, što će osloboditi sredstva za druge investicije.

Grad nema troška

U porečkoj gradskoj upravi kažu da implementacija obnovljivih izvora energije postavlja temelje energetski održivog razvoja grada, omogućuje preobrazbu urbanih gradskih četvrti u ekološki održive, povećava kvalitetu života svojih građana te Grad čini primjerom grada energetske učinkovitosti i održivog razvitka koji će moći slijediti i ostali gradovi u Hrvatskoj.

Ugovorom koji je Grad Poreč potpisao s izvođačem radova u sklopu projekta “Sunčane elektrane grada Poreča”, sustavi solarnih kolektora postavljaju se na objekte u vlasništvu Grada u cijelosti o trošku izvođača, bez ikakvih troškova za Grad te trenutkom puštanja u pogon prelaze u trajno vlasništvo Grada kao i svi benefiti koje sustavi sa sobom nose. (E. VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter