Poreč: Puštena u promet cesta od Špadića do Lacopa

Vizura je znatno izmijenjena na području novog rotora Donji Špadići koji zamjenjuje opasno raskrižje
Vizura je znatno izmijenjena na području novog rotora Donji Špadići koji zamjenjuje opasno raskrižje

Bez ikakve pompe i svečanosti, nakon posljednje iscrtane crte na asfaltu, danas je popodne u promet puštena rekonstruirana državna prometnica D75 u Poreču, od rotora Špadići do rotora kod Lacopa. Radovi započeti sredinom veljače u potpunosti su se odvijali prema planiranoj dinamici te je ova investicija Hrvatskih cesta, vrijedna 21,84 milijuna kuna, dovršena u ugovorenom roku, a u dijelu od 250 metara od rotora kraj Stancije Vodopija prema Špadićima točno devet dana prije roka.

Izvođač radova, tvrtka Cesta Pula, izgradio je na ovoj trasi dva nova rotora - jednog na Finidi, umjesto dosadašnjeg montažnog kružnog toka, i u Donjim Špadićima, na mjestu opasnog raskrižja. Rotor Finida ima četiri kraka, dva za državnu cestu prema Poreču i Novigradu te po jedan za naselja Špadići i Finida. Pet krakova ima rotor Donji Špadići, po jedan za državnu cestu prema Novigradu i Poreču, za Donje Špadiće i Veli Maj te prema budućoj školi na Finidi.

Uređena je biciklistička i pješačka staza, najvećim dijelom široka 2,5 metara, postavljeni su rubnici i na rotorima nova javna rasvjeta, dok su prijašnji rasvjetni stupovi vraćeni na svoje mjesto duž dionice te će biti postepeno obnavljani. Osim infrastrukture koja je vidljiva vozačima i prolaznicima, jednako je važan i podzemni dio ovog obimnog zahvata koji uključuje izgradnju magistralnog vodovoda i oborinske odvodnje. Prema projektu, istovremeno je rekonstruiran kanalizacijski sustav, obnovljen vodovod te su izmještene postojeće instalacije za električnu energiju i telefoniju. Nadzor nad rekonstrukcijom prometnice provodio je riječki IGH.

Dionica ceste od rotora kraj Stancije Vodopija do rotora kod Lacopa ukupno je duga 3,5 kilometra. Vizura je rekonstrukcijom naviše izmijenjena na području između rotora Donji Špadići i Finide - pogled na Špadiće iz pravca Novigrada postao je otvoreniji, dok je uzbrdica prema Finidi ublažena.

U ovom je trenutku obnovljeno 2,8 kilometara, dok će manji dio, od skretanja za Veli Maj do rotora Špadići, bio zgotovljen nakon turističke sezone. Početak radova za taj dio u planu je polovicom rujna.

- Hrvatske ceste će se od sljedećeg tjedna intenzivno posvetiti izgradnji porečke obilaznice u dužini od 1,6 kilometara, od rotora Varvari do budućeg rotora kod deponija otpada Košambra. Taj je posao putem javnog natječaja povjeren tvrtkama Cesta Pula i Đusto iz Poreča, dok radove nadzire IGH iz Rijeke. Dovršetak predviđamo za približno četiri mjeseca, odnosno krajem rujna, kazao je direktor Hrvatskih cesta Edo Kos.

Napomenuo je i da su u završnoj fazi razgovori za raspisivanje javnog natječaja za državnu cestu D75 od Žatike do Bijele Uvale. Kos očekuje da bi natječaj mogli raspisati u roku od 15-ak dana, pa bi prometnica od Stancije Vodopija do Bijele Uvale mogla biti u potpunosti dovršena do kraja godine. Hrvatske ceste na području Poreča za rekonstrukciju državne ceste D75 i izgradnju porečke zaobilaznice ukupno ulažu 53 milijuna kuna. (K. FLEGAR, S. M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter