Poreč: Pulska ulica ostaje jednosmjerna

Pulska ulica ostaje jednosmjerna (J. PREKALJ)
Pulska ulica ostaje jednosmjerna (J. PREKALJ)

"Zbog prostorno planskih, prometnih, sigurnosnih i tehničkih razloga, Pulska ulica u sadašnjem stanju ne zadovoljava uvjete za odvijanje dvosmjernog prometa, niti dvosmjernog prometa pod posebnim režimom", stoji u zaključku koji su s trinaest glasova za i jednim suzdržanim prihvatili porečki vijećnici na prošloj sjednici gradskog vijeća.

Početak priče seže godinu i pol dana unatrag, kada je dio stanara Pulske ulice u porečkom naselju Čimižin gradskom Odjelu za komunalni sustav dostavio peticiju s devedesetak potpisa kojom traže da se izmijeni način prometovanja i da se iz jednosmjerne ulica pretvori u dvosmjernu.

Peticija je pokrenuta s obrazloženjem da je nakon što je izgrađena porečka zaobilaznica i rotor kod Lacopa poboljšana protočnost prometa i Pulska ulica može postati dvosmjerna. Dvosmjernom regulacijom stanari bi mogli skratiti put do svojih kuća za tisuću metara i time smanjiti troškove goriva, olakšati dolazak i odlazak vozila turista i hitne pomoći, rasteretiti susjedne prometnice i poboljšati sigurnost prometa, uz napomenu da se prije dvadesetak godina ulicom prometovalo dvosmjerno.

Odjel za prostorno planiranje i zaštitu okoliša je naveo da prema prostornom planu minimalna širina za dvosmjernu prometnicu mora biti sedam metara, dok je u dijelu ulice to između četiri i pol i nešto više od pet metara, te da se zahtjev zakonski može riješiti proširenjem ulice, što zahtijeva otkup zemljišta.

Komunalni odjel u zapisniku je naveo da su obilaskom terena utvrdili da je u ulici došlo do uzurpiranja gradskih parcela, te su promet pokušali olakšati postavljenjem vodoravne i vertikalne signalizacije i uklanjanjem privatnih obraslih zelenih ograda koje su izlazile na ulicu.

Grad je naručio i izradu prometnog elaborata od strane pulskog Via konzaltinga, kojim se razmotrilo pet varijanti prometovanja, ali je zaključeno da ulica tehničkim elementima ne može zadovoljiti režim dvosmjernog prometa bez značajnijih građevinskih zahvata.

Trajnije rješenje, uvažavajući zahtjeve stanara, bilo bi da se na spoju ulice 30. travnja i županijske ceste Poreč - Novigrad napravi novi ulaz i izlaz, što bi olakšalo pristup i Pulskoj ulici, ali bi pritom prometna regulacija u njoj ostala ista. (V. HABEREITER)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter