Poreč prvi u Istri po rješavanju zahtjeva za legalizaciju

Od 3.880 pristiglih zahtjeva Poreč je riješio njih 3.193 (Arhiva)
Od 3.880 pristiglih zahtjeva Poreč je riješio njih 3.193 (Arhiva)

Grad Poreč s 82,29 posto riješenih predmeta za legalizaciju bespravne gradnje i dalje zauzima prvo mjesto u Istarskoj županiji, te drugo u Republici Hrvatskoj. Prema podacima Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, objedinjenima u Registru broja riješenih zahtjeva ozakonjenja nezakonito izgrađenih zgrada porečki gradski Upravni odjel za prostorno uređenje i gradnju zaprimio je 4.176 zahtjeva, pri čemu je izuzeto 296, te je od 3.880 riješeno njih 3.193, odnosno 82,29.

U odnosu na državni prosjek od 47,87 posto riješenosti predanih zahtjeva Poreč svojim visokim rezultatom zauzima prvo mjesto u Istarskoj županiji te drugo u Hrvatskoj, dok je ispred njega jedino Dubrovnik s 93,14 posto riješenih zahtjeva. Na trećem mjestu u Hrvatskoj nalazi se Virovitica s 80,74 posto, a slijede Rovinj sa 79,88 posto i Vukovar sa 77,21 posto riješenih predmeta za legalizaciju bespravne gradnje.

Proces legalizacije privodi se kraju. Do kraja prošle godine gradovi i županije imali su zadaću okončati ili barem privesti kraju legalizaciju bespravno sagrađenih objekata, za što su ukupno imali dvije i pol godine vremena. Zahtjeve za legalizaciju građani su mogli predati do 30. lipnja 2013., nakon čega su imali još neko vrijeme da ih nadopune potrebnom dokumentacijom. Urede za legalizaciju u gradovima i županijama dotad je zatrpalo gotovo 827 tisuća zahtjeva. Tako pokazuje javno dostupan registar Ministarstva graditeljstva iz kojeg, međutim, pojašnjavaju kako javno objavljuju samo pravomoćno riješene predmete. (E. VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter