Poreč - prvi hrvatski domaćin ESTA-e


Izložbom "Dr. Franjo Kresnik - između umijeća i umjetnosti"  u utorak navečer u Zavičajnom muzeju Poreštine svečano je otvorena 40. međunarodna konferencija Europske udruge gudačkih pedagoga ESTA koja se prvi put održava u Hrvatskoj.

Na konferenciji sudjeluje preko stotinu gudačkih pedagoga iz 20 europskih zemalja, od kojih su se mnogi okupili i na svečanom otvaranju izložbe o najpoznatijem hrvatskom graditelju violina. Dobrodošlicu su im poželjeli u ime organizatora Sanja Radetić Fatorić, ravnateljica porečkog Pučkog otvorenog učilišta, Anđelko Krpan, predsjednik Hrvatskog društva gudačkih pedagoga, Margita Starac, ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja iz Rijeke, županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica, ravnateljica Zavičajnog muzeja Poreštine Elena Uljančić-Vekić i Tamara Mataija, autorica postava izložbe na kojoj su predstavljeni predmeti i dokumenti iz Kresnikova života.

Svečanost otvorenja nastavila se pola sata kasnije u Eufrazijevoj bazilici gdje je nastupio Zagrebački kvartet. Ansambl čine Sergej Evseev i Davor Philips na violini, Hrvoje Philips na violi i Martin Jordan na violončelu. Prije koncerta publici i sudionicima konferencije dobrodošlicu su zaželjeli dogradonačelnica Nadia Štifanić Dobrilović i predsjednik ESTA-e Bruno Giuranna.

ESTA konferencija traje do subote uz predavanja, radionice i razne koncerte domaćih i stranih glazbenika. Organizator je Hrvatsko društvo gudačkih pedagoga, u suradnji s Koncertnom direkcijom Zagreb i porečkim Pučkim otvorenim učilištem, a odvija se pod viskom pokroviteljstvom predsjednika Ive Josipovića. (V. HABEREITER, snimila J. PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter