Poreč proslavio dan svog zaštitnika sv. Maura

Procesija se sastojala od nekoliko stotina sudionika
Procesija se sastojala od nekoliko stotina sudionika

Svečanim misnim slavljem u Eufrazijevoj bazilici, procesijom gradskim ulicama i 15. festivalom palente - od marende do večere, obilježen je danas blagdan sv. Maura, zaštitnika Porečke biskupije i grada Poreča. Misu je u prepunoj bazilici predvodio riječki metropolit i nadbiskup mons. Ivan Devčić, u koncelebraciji s gospićko-senjskim biskupom Zdenkom Križićem i krčkim biskupom Ivicom Petanjakom, biskupom u miru Ivanom Milovanom i porečkim i pulskim biskupom Draženom Kutlešom, koji se na početku mise, pozdravivši na hrvatskom, talijanskom i njemačkom jeziku, zahvalio svima koji su se založili da se jučerašnja svečana procesija održi. Na misi su sudjelovali i gradonačelnik Edi Štifanić sa zamjenicima Nadijom Štifanić Dobrilović i Lorisom Peršurićem te predsjednikom Gradskog vijeća Adrianom Jakusom.

Procesija

Potom je uslijedila svečana procesija u kojoj su se isticale relikvije ovog sveca koje se čuvaju u Eufrazijevoj bazilici. Već treću godinu za redom, zahvaljujući angažmanu mnogih Porečana ova je svečanost ponovno ispunila gradske ulice. Procesija s nekoliko stotina sudionika, predstavnika crkvenih i civilnih vlasti, mladih sportaša, policajaca i vatrogasaca, limene glazbe iz Pazina, članova istarskih kulturnih društava, nacionalnih manjina i vjernika krenula je od bazilike pa ulicama Decumanus, Cardo i gradskom rivom, gdje su je pozdravile sirene brodova i ribari sa svježe pečenim sardelama s gradela do gradske uprave, pa Negrijevom ulicom na Trg slobode i natrag u Decumanus. Nositelji relikvija u koloni praćeni su nosačima baklji i palminih grana.

Ne samo palenta

Za to vrijeme glavni se trg i šator pod kojim se od jutra pripremala palenta na mnogo načina već bio dobro popunio. Tome u prilog išlo je i lijepo vrijeme, jer, iako se to očekivalo, kiša nije padala. Sve generacije Porečana i njihove goste dočekale su slasne marende od palente i raznih priloga, poput šuga s boškarinom, srnetinom, divljom svinjom, potom s tripama, kobasicama i kupusom, bakalarom na bijelo i crveno, rebrima, ombolom ili pak dagnjama, lignjama i sipama. Uglavnom, bilo je toga za sve gušte. Nije nedostajalo ni kolača od kukuruznog brašna i palente krumpirice. Posebno iznenađenje Porečanima na njihov dan pripremili su predstavnici Kikinde, njih dvadesetak, koji su na svom štandu besplatno ponudili svoje banatske delicije. U samo pola sata razgrabljeno je svih 150 kilograma tipičnih vojvođanskih suhomesnatih proizvoda.

- Napravili smo roladu od palente i s makom i još jednu s palentom i tikvom. Ponudili smo goveđi gulaš, sira, pršuta, čvarke, krvavice i još niz drugih naših domaćih proizvoda, rekao je Milan Maletić, profesor kuharstva u ugostiteljskoj školi u Kikindi koji je jela pripremao s jednim kolegom i dva učenika. Bio im je to prvi put na proslavi sv. Maura, a inače Kikinda je prijatelj Poreča i njegove Zajednice Talijana.

Fešta sv. Maura ne bi bila potpuna bez glazbe, pa se Grad Poreč potrudio da i tu ponude ne fali. Već od prijepodneva pa sve do navečer nastupali su Baredinosaurusi, Fun Box, Sound of Istria i porečke mažoretkinje. Kao šećer na kraju bio je koncert grupe Koktelsi.

Gosti iz Kikinde

Predstavnici Kikinde su tijekom vikenda bili gosti, najprije gradske uprave na čelu s porečkim gradonačelnikom Edijem Štifanićem, koji ih je sa svojim suradnicima primio u subotu, a zatim Općine i Turističke zajednice Višnjana, gdje su proveli nedjelju. Sve to koordinirala je Zajednica Talijana Poreča koja ih je tijekom vikenda povela u razgledavanje nekoliko istarskih mjesta. Konkretno, u Višnjanu su Vojvođani posjetili Zvjezdarnicu na Tičanu i poslušali prigodno predavanje poznatog astrologa Korada Korlevića. Posebno su bili oduševljeni istarskim specijalitetima – pljukancima, njokima, ombolom, pršutom, kravljim sirom i domaćim kolačima, sve iz uzgoja i prerade višnjanskog OPG-a Pauletić. Goste iz Kikinde ugostili su načelnik Milan Dobrilović i direktorica TZ-a Romina Sinosich. (Tanja KOCIJANČIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter