Porec: Propao i drugi pokušaj sudenja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Drugi put zakazan pocetak sudenja šestorici okrivljenika za provale u bankomate na poreckom Opcinskom sudu ponovno je prekinut i odgoden. Pored brojnih tenzija tijekom pocetka rasprave izmedu branitelja, suda i tužiteljice iz pazinskog Opcinskog državnog odvjetništva sudenje je prekinuto zbog zahtjeva Damira Krpana, branitelja treceokrivljenog Kristiana Radovcica, da se iz postupka iskljuci kompletno pazinsko Opcinsko državno odvjetništvo.

Iskljucenje traži zato što je jedna od zamjenica u ODO-u supruga nacelnika Opcine Tinjan, koja je u ovom postupku oštecena strana. Tom se prijedlogu usprotivila Vanja Buntic, koja je zastupala pazinsko tužiteljstvo, argumentom da supruga nacelnika nije upoznata sa spisom.

Braniteljica prvookrivljenog Danijela Baldija Meri Franicevic Gorjan te Ivan Milanovic, branitelj cetvrtookrivljenog Tonija Prodana protivili su se pak izuzecu svih državnih odvjetnika jer vjeruju da to nece utjecati na raspravu.

Prije pocetka rasprave branitelji Milanovic i Krpan zatražili su psihološko vještacenje okrivljenika da bi se utvrdilo koliko je njihova dob utjecala na cinjenje kaznenih djela. Kazali su i da u obavljenoj socijalnoj anamnezi, prema zahtjevu s prve rasprave, nema ni rijeci o okrivljenicima te da sud nije odlucio hoce li trojici okrivljenika suditi kao punoljetnim osobama ili kao mladim punoljetnicima, što uvelike mijenja njihovu poziciju u postupku.

Na izmjenu optužnice, po kojoj su za okrivljenike zatražene bezuvjetne kazne zatvora, branitelji su dali primjedbu da je uopce nisu primili, iako je predana na sud prije desetak dana.

No, nakon drugog prekida rasprave, glavna rasprava je formalno zapoceta, a tužiteljica je procitala optužnicu. Nakon citanja su uslijedile primjedbe branitelja na optužnicu te zahtjev za izuzecem pazinskog ODO-a. Odvjetnik Krpan je takoder zatražio i izuzece javnosti iz postupka, što je sutkinja odbila.

Na raspravu su iz pulskog pritvora dovedeni Danijel Baldi (22) iz Tara, Toni Prodan (20) iz Poreca i Siniša Pavlovic Simke (26) iz Poreca, dok su Marin Zirdum (19), Kristian Radovcic (20) te Diego Kosinožic (21), svi iz Poreca, prisustvovali raspravi, a brane se sa slobode. Šestookrivljenog Pavlovica u postupku ce braniti odvjetnica Ksenija Rajkovic.

Podsjetimo, šestorki se sudi zbog provale i pljacke dva bankomata u Tinjanu i Svetom Lovrecu krajem sijecnja i pocetkom veljace ove godine. Optužnica za po dva kaznena djela teške krade i djela protiv opce sigurnosti opceopasnom radnjom ili sredstvom tereti Prodana, Baldija, Kosinožica i Radovcica. Pavlovica i Zirduma optužnica tereti za po jedno od navedenih djela, buduci da Pavlovic nije sudjelovao u provali bankomata u Tinjanu, a Zirdum nije bio sudionik provale u Svetom Lovrecu. (M. SARDELIN)


Podijeli: Facebook Twiter