Poreč: Promohotel i Vinistra privilegirani

(Arhiva)
(Arhiva)

I ove godine uzbudili su se duhovi oko najma dvorane Žatika za potrebe sajma Promohotel, rekla je na aktualnom satu prošle sjednice Gradskog vijeća nezavisna vijećnica Snježana Mekota i pitala zašto se privatniku prostor daje besplatno, a on ga naplaćuje izlagačima.

Vijećnicu je također zanimalo treba li Grad na ugovor o zakupu platiti PDV te komentirala kako na papiru Sportska zajednica upravlja sportskim objektima, ali nije bila upoznata s uvjetima najma i ni na kakav način nije pregovarala s organizatorom sajma.

Pročelnica gradskog Odjela za proračun i financije Tatjana Matošević odgovorila je da su se konzultirali s resornim ministarstvom i Poreznom upravom i ukoliko je zakup dogovoren bez naknade, stav je Porezne uprave da nema PDV-a.

- Svi se zalažemo da u Poreču u pred i posezoni treba biti događanja. Ali kada treba te manifestacije pomoći, onda smo svi skeptični. Mislim da su Promohotel i Vinistra manifestacije od značaja za naš grad i trebamo ih zadržati kroz sufinanciranje iz proračuna ili da im damo dvoranu gratis na dva do tri dana.

Ukoliko ne želite Promohotel u našem gradu, onda mi to jasno i glasno recite. Znate da je prije nekoliko godina Promohotel otišao iz Poreča u Rovinj. Ako to dopustimo, isto će se dogoditi i s Vinistrom jer neki gradovi jedva čekaju da ta manifestacija traži novu lokaciju, kazao je gradonačelnik Edi Štifanić.

Predsjednik Sportske zajednice Milan Markežić rekao je da njihova zajednica ima ugovor s Gradom o korištenju i davanju u najam sportskih objekata do tri dana, a sve preko tog roka moraju pitati suglasnost gradonačelnika.

- Dakle, dvorana da, ali ne besplatno, ako se dvorana daje besplatno, onda se moraju naći sredstva za donaciju Sportskoj zajednici. Sportska zajednica troši određena sredstva za vrijeme manifestacija i to ide na teret udruga i klubova što se ne bi trebalo dogoditi, kazao je Markežić.

Dodao je da je za Promohotel Sportska zajednica sa Gradom sklopila ugovor kojim se Grad obvezao da će im šteta nastala na sajmu biti nadoknađena. Po prvi put se, kazao je, na ovom Promohotelu dogodilo da su zajednički pregledali dvoranu prije i poslije sajma, popisali sve štete te je dogovoreno račun poslati organizatoru.

- To je pomak otkako radimo i nadam se da će Grad ispoštovati ugovorene obveze. Tako bi trebalo biti i ubuduće. Za to sam da Sportska zajednica zaradi nešto na tome, ne samo da se pokrivaju troškovi. Vinistra je manifestacija koja je počela u Poreču i bila bi šteta da ode u drugi grad. Mislim da bi trebalo iznaći pedesetak tisuća kuna, što bi bili realni troškovi dvorane, da se Sportskoj zajednici taj novac nadoknadi, rekao je Markežić. (V. HABEREITER)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter