Poreč: Program proslave blagdana sv. Maura

Nadia Štifanić Dobrilović i Sergio Pavat (V. HABEREITER)
Nadia Štifanić Dobrilović i Sergio Pavat (V. HABEREITER)

Svečana sveta misa u spomen na sv. Maura, zaštitnika grada i jedanaesto izdanje Festivala od palente koje će se u srijedu od 10 pa sve do večernjih sati odražavati na Trgu slobode, središnjica je proslave dana porečkog patrona, najavili su na današnjoj konferenciji za novinare dogradonačelnica Nadia Štifanić Dobrilović i gradski savjetnik za manifestacije Sergio Pavat.

Uvertira u proslavu počinje već sutra u 17 sati dječjom radionicom u Gradskoj knjižnici na temu porečkih mozaika, nastavlja se u subotu tradicionalnim turnirom u briškuli i trešetama u Zajednici Talijana te nedjeljnim udičarskim natjecanjem. Utorak će osim dodjele nagrade obilježiti i gostovanje Drage Orlića u Domu za starije i nemoćne gdje će pričati o životu sv. Maura i običajima Poreštine te u 18 sati kulturno-umjetnička večer u povodu 65. godišnjice obilježavanja rada porečke Zajednice Talijana.

- Na Festivalu od palente pod šatorom na Trgu slobode petnaestak jela od palente nudit će tri restorana. Glazbeni program počinje u 11.30 sati nastupom Baredinesaura, a nastavlja se u 14.30 nastupom Porečkih delfina i grupe Le Monde te vokalne skupine Nigrignanum iz Kaštelira koja će pjevati o palenti, rekao je Pavat.

Domaćin natjecanja u pripremi jela od palente je restoran Divino na rivi, gdje će istoga dana u 19 sati odabranim gostima svoja kulinarska umijeća pokazati predstavnici triju restorana, uz domaćina, još konoba Ćakula i Romantik Hotel Posta iz okolice Trenta.

U 20 sati glazbeni se program nastavlja u Starom remontu humanitarnim koncertom mladih porečkih bendova posvećenim pokojnom mladom Porečenu Aleksandru Vidnjeviću.

Programu se pridružuju i učenici Talijanske osnovne škole "Bernardo Parentin", koji će u povodu blagdana obići Eufrazijevu baziliku, povijesnu jezgru grada i sudjelovati u kreativnoj radionici izrade mozaika.

Program obilježavanja proslave zaključit će u subotu, 24. studenog, tradicionalni humanitarni bal porečkog Lions kluba.

Dobitnik ovogodišnje nagrade "Sveti Mauro" je mons. Marijan Bartolić, koji je lani proslavio 60 godina svećeničke službe i koji je do 2004. dvadeset godina bio generalni vikar porečko-pulskih biskupa, prvo Antuna Bogetića, potom Ivana Milovana. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter