Poreč: Prodaja namještaja u šatoru ispred Žatike

Vrtne garniture na ulazu u Poreč (J. PREKALJ)
Vrtne garniture na ulazu u Poreč (J. PREKALJ)

Trgovci namještajem iz Poreča, njih 15, uputili su prije nekoliko dana Hrvatskoj gospodarskoj komori dopis i peticiju s potpisima kojom ukazuju na nelojalnu konkurenciju i nekorektan potez iznajmljivanjem prostora na platou ispred dvorane Žatika poznatoj tvrtki za pokućstvo Harvey Norman. Naime, Sportska zajednica i trgovačko društvo Harvey Norman iz Zagreba prošlog su mjeseca zaključili ugovor o zakupu spomenutog prostora za postavljanje šatora za promotivnu prodaju namještaja, točnije vrtnih garnitura.

Prodaja se, prema ugovoru, obavlja od početka lipnja do 30. rujna, a cijena zakupa iznosi 10 tisuća kuna mjesečno, bez PDV-a, u korist Sportske zajednice.

Osim što je izazvala komentare građana zbog šatora koji narušava vizuru ulaza u grad i sportske dvorane, nova ponuda u gradu je i udarac za konkurenciju, domaće trgovce namještajem. Siniša Pašagić iz salona namještaja Sedam napisao je dopis i zajedno s potpisima kolega uputio ga HGK-u.

- Nije problem u toj tvrtki, već u načinu davanja u zakup prostora za prodaju čime smo dovedeni u nepravedan položaj. Da su unajmili prostor ili salon u gradu na frekventnom mjestu, nitko ne bi ništa rekao. Trgovaca namještajem ima i previše, a smeta način na kojim im je dodijeljena površina po povoljnijim uvjetima, dok nas domaće, koji se ovime bavimo cijelu godinu i plaćamo najam, namete te nastojimo zadovoljiti sve standarde, nitko nije ništa pitao, kaže Pašagić. Bore se za svakog kupca, dodaje, a ljetna sezona je prilika da zarade nešto više s vrtnim garniturama.

Kako doznajemo, najam prostora za salon namještaja u prosjeku stoji oko 20 tisuća kuna, a trgovci plaćaju i troškove vode, te zadovoljiti niz strogih standarda, poput hlađenja i podloge na podovima. Za prodaju u šatoru nema takvih uvjeta, elektro-kabeli provučeni su preko travnjaka do dvorane, iza šatora postavljena su dva kemijska WC-a, a kraj njih je kontejner za otpad i kartonska ambalaža. (V. HABEREITER; snimila J. PREKALJ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter