Poreč: Prijavi zločin iz mržnje

Volonterke porečkog CGI-ja i policijska službenica dijele letke (K. FLEGAR)
Volonterke porečkog CGI-ja i policijska službenica dijele letke (K. FLEGAR)

Nacionalnoj kampanji "Prijavi zločin iz mržnje", u organizaciji Lezbijske grupe Kontra i Iskoraka – centra za prava seksualnih i rodnih manjina, u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova, danas se pridružio i porečki Centar za građanske inicijative. U povodu Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije, volonterke CGI-ja i policijska službenica zadužena za prevenciju Jelisava Veber građanima su na Trgu slobode dijelile informativne letke.

Ovo je prva javna kampanja koju zajedno provode MUP i LGBT organizacije civilnog društva, a cilj joj je potaknuti lezbijke, gejeve, biseksualne i transrodne osobe na prijavljivanje zločina iz mržnje.

LGBT osobe često doživljavaju zločine iz mržnje zbog svoje spolne orijentacije ili rodnog identiteta. Većina ne prijavljuje takve događaje zbog straha od otkrivanja svoje spolne orijentacije ili rodnog identiteta i nepovjerenja u državne institucije. Upravo je zbog toga organizirana ova javna kampanja u sklopu koje su tiskani promotivni materijali, plakati i leci koji sadrže podatke o zločinima iz mržnje i kontakte policije i pravnog tima Iskoraka i Kontre.

Lezbijske grupe Kontra i Iskorak surađuju s Policijskom akademijom u edukaciji policijskih službenika vezano za zločine iz mržnje još od 2006. godine. Kao rezultat te suradnje ove je godine prvi put uvedena edukacija o zločinima iz mržnje nad LGBT osobama u službeni kurikulum Policijske akademije. Pravni tim ovih udruga pruža besplatnu pravnu pomoć osobama koje su doživjele nasilje ili diskriminaciju zbog svoje spolne orijentacije ili rodnog identiteta duže od 10 godina. Poruka svim LGBT osobama koje su bile žrtve zločina iz mržnje jest da im se jave za pomoć i prijave zločin iz mržnje policiji. (K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter