Poreč: Prevarantski dvojac nasamario 87-godišnjaka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dvojica nepoznatih muškaraca su proteklog petka u Poreču prevarili 87-godišnjaka iz Vrsara za oko pet tisuća kuna. Muškarac je prevaren na klasični već uhodani način pronalaska skupocjene narukvice koja je u stvari obična bižuterija. Naime, u petak oko 9.30 sati, u Prvomajskoj ulici u Poreču, 87-godišnjak je na tlu uočio narukvicu boje zlata te ju je pokušao podignuti, no tada se pojavio nepoznati muškarac koji je rekao da je on prvi vidio narukvicu i da je njegova. Potom se pojavila još jedna muška osoba, koja se ponudila da će otkupiti narukvicu za više tisuća kuna, no da trenutno nema novac kod sebe, na što je 87-godišnjak rekao da će on otkupiti narukvicu.

Sva trojica muškaraca otišla su do kuće 87-godišnjaka, a potom i do bankomata, gdje je podignuo novac i predao ga muškarcu, koji je tvrdio da je prvi ugledao narukvicu. Slijedećeg dana 87-godišnjak je provjerio vrijednost narukvice i saznao da se ne radi o zlatu, već o bezvrijednom nakitu.

Budući su slučajevi iskorištavanja starijih i nemoćnih osoba učestali, Policijska uprava istarska upozorava građane na modalitete prijevara i krađa, prilikom kojih osobe iskorištavaju njihovo povjerenje te ih dovode u zabludu ili pak iskorištavaju njihovu nepažnju te im otuđuju predmete veće vrijednosti. Počinitelji, muške ili ženske osobe, najčešće se predstavljaju u svojstvu: policijskog službenika, eminentnog stručnjaka, u medicini, alternativnoj medicini, pravu, ekonomiji, ovlaštenog akvizitera, pripadnika inspekcijskih službi, dostavljača pošiljki, inkasatora, poreznog inspektora, trgovca ili vlasnika nekretnina ili pokretnina, pripadnika vjerske zajednice i slično te tako dovode u zabludu oštećenu osobu u pogledu službenog ili društvenog položaja. Također su zabilježeni i slučajevi kada počinitelji oštećene dovode u zabludu u pogledu tjelesnog stradavanja, prikazivanjem tjelesnih nedostataka koji u stvarnosti ne postoje, kao nepokretnost, sljepoća, gluhonijemost ili prikazivanjem materijalnog stradavanja u požarima, paljevinama, poplavama, potresima i slično. Nisu nepoznanica ni primjeri kada počinitelji nude na prodaju predmete manje vrijednosti koje prikazuju kao predmete veće vrijednosti pa dovode u zabludu oštećene glede marke i kvalitete proizvoda, a česti su i slučajevi prodaje ''bižuterije'' pod zlato – radi se o predmetu koji su počinitelj i žrtva navodno slučajno zajedno pronašli i slično. (M. S.)


Podijeli: Facebook Twiter