Poreč: Prevarantica mu uzela mirovinu

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Policijski službenici tragaju za nepoznatom ženskom osobom, koja je 28. kolovoza u mjestu Banki kod Poreča, prevarila 65-godišnjeg muškarca, iskoristivši njegovo zdravstveno stanje. Žena je oko 9 sati sama ušla u otključanu kuću te je 65-godišnjaku prodala posteljinu za više stotina kuna. Nakon toga počela je pregledavati kuću, a potom je rekla da joj je loše i da mora otići do kuhinje popiti vode. Muškarac je ostao u drugoj prostoriji, a žena je izašla iz kuće bez da mu se javila, nakon čega je 65-godišnjak primijetio da mu nedostaje nekoliko tisuća kuna.

Policija traga za ženskom osobom, srednjeg stasa i starosti oko 40 godina, koja se udaljila u automobilu s nepoznatim muškarcem.

Budući su slučajevi iskorištavanja starijih i nemoćnih osoba učestali, Policijska uprava istarska upozorava građane na modalitete prijevara i krađa, posebice u privatnim stanovima i obiteljskim kućama, a kojom prilikom osobe iskorištavaju njihovo povjerenje te ih dovode u zabludu ili pak iskorištavaju njihovu nepažnju te otuđuju predmete veće vrijednosti. 

Počinitelji, muške ili ženske osobe, najčešće se predstavljaju u svojstvu: policijskog službenika, eminentnog stručnjaka (u medicini, alternativnoj medicini, pravu, ekonomiji i slično), ovlaštenog akvizitera, pripadnika inspekcijskih službi, dostavljača pošiljki, inkasatora, poreznog inspektora, trgovca ili vlasnika nekretnina ili pokretnina, pripadnika vjerske zajednice i slično te tako dovode u zabludu oštećenu osobu u pogledu službenog ili društvenog položaja. Također su zabilježeni i slučajevi kada počinitelji oštećene dovode u zabludu u pogledu tjelesnog stradavanja, prikazivanjem tjelesnih nedostataka koji u stvarnosti ne postoje (primjerice: nepokretnost, sljepoća, gluhonijemost i slično) ili prikazivanjem materijalnog stradavanja u požarima, paljevinama, poplavama, potresima i slično. Nisu nepoznanica ni primjeri kada počinitelji nude na prodaju predmete manje vrijednosti koje prikazuju kao predmete veće vrijednosti pa dovode u zabludu oštećene glede marke i kvalitete proizvoda, a česti su i slučajevi prodaje ''bižuterije'' pod zlato – radi se o predmetu koji su počinitelj i žrtva navodno slučajno zajedno pronašli i slično. (GI)


Podijeli: Facebook Twiter