Poreč: Predstavljen UPU Materada - Mali Maj

Javno izlaganje UPU Materada - Mali Maj (V. HABEREITER)
Javno izlaganje UPU Materada - Mali Maj (V. HABEREITER)

Na ispitu javnosti se upravo nalazi prijedlog Urbanističkog plana uređenja zone rezidencijalnog stanovanja Materada - Mali Maj, obuhvata oko 17,5 hektara, smještenog oko dva kilometra sjeverno od centra Poreča.

Pred 30-ak građana plan je predstavio pročelnik gradskog Odjela za prostorno planiranje i zaštitu okoliša Damir Hrvatin te predstavnik izrađivača Robert Rabac iz porečke tvrtke Arhetip 21.

Hrvatin je podsjetio da su odrednice UPU-a dijelom već definirane planovima višeg reda, kojima je ovo područje definirano kao zona rezidencijalnog stanovanja u kojoj je predviđena nešto rjeđa izgradnja.

- Planirana je puno manja izgradnja u odnosu na klasičnu jer se smatralo da je takva zona dobra kao prijelaz sa uskog dijela obale ka stambenoj zoni u zaleđu, rekao je Hrvatin.

Najmanja površina građevne čestice stambene namjene iznosi 1.500 kvadrata. Površine stambene namjene predviđene su za jednoobiteljske i višeobiteljske građevine, a nisu predviđeni poslovni prostori, podsjetio je Rabac te dodao da ukoliko građani imaju prijedloga za poslovne namjene pretežno vezane uz turizam, trebaju ih dostaviti.

Najveći koeficijent izgrađenosti čestice je 25 posto, odnosno 375 kvadrata za bruto površinu obiteljske kuće i 400 kvadrata za višeobiteljsku građevinu, a maksimalna visina je devet metara.

U sklopu građevnih čestica mogu se graditi pomoćne građevine i uređivati čestice gradnjom bazena, igrališta i slično. UPU predviđa i područja za rekreacije, dječja igrališta, te javno parkiralište koje će riješiti problem parkiranja na širem području.

Hrvatin je dodao kako okosnica prometa čini cesta od Špadići prema Červaru, s koje se dijeli prometna mreža prema budućem rezidencijalnom naselju. Kroz njega će središnja cesta biti ona koja će se od spomenute prometnice voditi prema velikom rotoru u Špadićima. Jedan je rotor planiran na ulazu u kompleks hotela Materada.

Građani su imali primjedbe na prometna rješenja zbog kojih će im uzimati dijelove parcela. Neki su prigovorili da su primjedbe na prometna rješenja već dali prilikom donošenja Generalnog urbanističkog plana prije 12 godina, ali bezuspješno. Jedan je građanin rekao da će prometnica kroz naselje biti preopterećena prometom od obale prema unutrašnjosti i velikom rotoru.

Hrvatin je naveo da se raspravlja o urbanističkim rješenjima, a ne o vlasničkim odnosima o čemu će se građani morati konzultirati s gradskim Odjelom za upravljanje imovinom.

Sugerirao je građanima da prijedloge i primjedbe dostave pismeno s imenom i prezimenom, upisom u knjigu kraj plana u gradskoj upravi, poštom ili na mail [email protected], do 28. veljače. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter