Poreč: Predstavljen novi gastro vodič Istra Gourmet


Gastronomski vodič Istra Gourmet 2015./2016. na čijim je stranicama mjesto pronašlo oko 200 istarskih ugostiteljskih objekata predstavljen je u raskošnoj Villi Polesini u Poreču smještenoj na isturenom najzapadnijem jezičcu porečkog poluotoka odnosno starog grada.

Odskočna daska za mnoge restorane

- Možda brojem jesmo mali, ali imamo izuzetno kvalitetnu i raznovrsnu ponudu u našim oštarijama i restoranima, a to je zasigurno još jedan motiv za dolazak turista u Istru, kazao je istarski župan Valter Flego dodavši da županija u posljednjih 15-ak godina mnogo ulaže u enogastronomsku scenu. U ovogodišnjem izdanju vodiča nagrađeno je šest ugostitelja iz kategorije restorani: San Rocco iz Brtonigle (93,5 bodova), Damir & Ornella iz Novigrada (93), Zigante iz Livada (92) te Milan iz Pule, Čok iz Novigrada i Sveti Nikola iz Poreča (91). U kategoriji konoba najviše ocjena osvojile su Alla Beccaccia iz Valbandona, Astarea iz Brtonigle, Buščina iz Umaga, Batelina iz Banjola, Stari podrum iz Momjana te Toklarija iz Buzeta. Vodič Istra gourmet koji je tiskan u nakladi od 30 tisuća primjerka predstavio je autor projekta Franko Lukež. Četverojezični vodič bit će dostupan na svim punktovima turističkih zajednica Istre, a može se preuzeti na www.istra.hr/hr/planiranje-putovanja/brosure.

- U 19 godina koliko već izdajemo istarski gourmet vodič dogodili su se ogromni, rekao bih revolucionarni pomaci u našim ugostiteljskim objektima kako u kvaliteti ponude, serviranju, pripremanja istarskih autohtonih namirnica odnosno načina na koji smo ih ponovno revalorizirali, kazao je Denis Ivošević direktor TZ Istre dodavši da su u prvih deset kvalitetom iskočili mnogi mladi restorani kojih nije bilo prije 20 godina.

Istra u svim europskim gastro vodičima

Direktor Ivošević je predstavio nova izdanja inozemnih gurmanskih vodiča koji uključuju istarske ugostitelje u prisustvu predstavnika Jeune Restaurateur d'Europe Hansa Van Manena te talijanskih vodiča L'Espresso Italia i A tavola con le Venezie Luigija Coste. "Istra je prisutna gotovo u svim najvažnijim europskim gourmet vodičima. Najviše je istarskih predstavnika, 25 restorana, uvršteno u austrijski vodič Gault Millau, u talijanskom A tavola con le Venezie imamo dvanaest restorana, u L'Espressu deset, a u prestižnom Jeune Restaurateur d'Europe četiri istarskih restorana, kazao je Ivošević dodavši da je najčešći ključni kriteriji za uvrštenje ugostiteljskih objekata u gurmanske vodiče izbor namirnica, priprema hrane, uspješnost serviranja i opći dojam. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter