Poreč: Povratak procesije s relikvijama sveca


Blagdan Sv. Maura, zaštitnika Grada Poreča, koji se slavi 21. studenoga i ove će se godine obilježiti nizom koncerata, predavanja i natjecanja, najavili su na konferenciji za novinare zamjenica gradonačelnika Nadia Štifanić Dobrilović, predsjednik gradskog odbora za manifestacije Damir Miloš, porečki župnik Rikardo Lekaj i referent za gradske manifestacije Sergio Pavat.

Program ove godine donosi i nekoliko novosti, a središnji je događaj svečana misa u čast Sv. Maura, koja će se ove godine održati u izmijenjenom, raskošnijem obliku, po uzoru na prošla vremena s početka stoljeća kada je bila glavni događaj ove gradske svečanosti. Ove će se godine nakon točno 80 godina ponovno održati procesija gradskim ulicama u kojoj će nositi relikvije Sv. Maura, a pratit će ih predstavnici Porečko-pulske biskupije, župe, gosti iz susjednih biskupija i dekanata, crkveni dužnosnici, predstavnici policije, vatrogasaca, kulturno-umjetničkih društava i drugi.

Brodeto za sudionike procesije i građanima

Svečana misa počinje u 10.30 sati u Eufrazijevoj bazilici, a procesija će se nakon mise kretati ulicama Sv. Eleuterija, Decumanus, Cardo, zatim Rivom do zgrade gradske uprave, pa Negrijevom ulicom do Trga slobode i potom opet u Decumanus. Misu će predvoditi mons. dr. Mile Bogović, gospićko-senjski biskup u koncelebraciji s biskupima i svećenicima Riječke metropolije i Porečko-pulske biskupije, najavio je porečki župnik Rikardo Lekaj

- Tradicionalni cjelodnevni program, uz bogatu gastronomsku ponudu, zabavu, glazbu i ples odvijat će se također na blagdan 21. studenoga na Trgu slobode, dodao je Sergio Pavat.

Ove godine ondje neće biti velikog šatora, već će svaki ugostitelj postaviti svoj manji šator, a osim tradicionalne ponude palente s različitim prilozima, pripremat će se i mega brodeto učenika porečke Turističko ugostiteljske škole Antona Štifanića. Brodeto, oko 400 obroka, podijelit će se sudionicima procesije i građanima, a u zabavnom programu sudjelovat će Baredinesaursi, Big Band, Porečke mažoretkinje, Fun Box i Šćike.

Uvertira u proslavu blagdana zaštitnika Poreča je dodjela Nagrade "Sv. Mauro", koja se dodjeljuje osobama koje su u oblasti kulture i drugim područjima djelovanja na području Poreča svojim radom dale doprinos od istaknutog značaja za žitelje ovog područja, ili rezultati njihovog rada čine trajne kulturne vrijednosti. Nagradu će večeras, 19. u Zavičajnom muzeju Poreštine gradonačelnik Edi Štifanić uručiti Rudiju Poropatu, dugogodišnjem predsjedniku Mješovitog pjevačkog zbora Joakim Rakovac iz Poreča.

Izložba Poreč - moj grad

Program proslave Sv. Maura, o kojem je govorila zamjenica gradonačelnika Nadia Štifanić Dobrilović, započeo je minule nedjelje Međunarodnim natjecanjem u udičarenju, potom je u Zajednici Talijana održan slikarski natječaj Ex tempore za djecu - "Poreč biciklom". Večeras u 19 sati otvorenje je izložba članova Likovne udruge Poreč "Poreč - moj grad", u Klubu Galija, a u isto vrijeme započet će predavanje prof. Gaetana Benčića pod nativom Kapitalne investicije u Poreču u 13. stoljeću.

U četvrtak od 18 sati u Zajednici Talijana održat će se Kulturno umjetnička večer, a u Staroj školi Varvari 2. Izložba umjetnika i kreativaca "Mavrova". U petak, 21. na sam dan Sv. Maura, održat će se na Trgu slobode 13. Festival od palente, od marende do večere, od 9 do 20 sati. U 10 sati nastupa Big Benda, u 10,30 započinje svečana Sveta misa spomena na Sv. Maura, a nakon mise velika procesija gradskim ulicama. Od 13 sati nastupaju: Baredinesaurus, Porečke mažoretkinje, Grupa Fun Box i kraju Šćike.

Uz glazbu će se također na Trgu slobode, s početkom u 19 sati, održati Kulinarski troboj u pripremi jela od palente, a sudjeluju restoran hotela Palazzo, restoran Ca'nova - Babići i restoran Maranza - Trento. Ovogodišnja proslava blagdana Sv. Maura završava u subotu, 22. turnirom u briškuli i trešeti u prostorima Zajednice Talijana i 17. Humanitarnom večeri Lions kluba Poreča koja će se s početkom u 19 sati održati u hotelu Palazzo. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter