Poreč: Potpisan ugovor o gradnji škole vrijedan 63 milijuna kuna

Ilustracija buduće škole u Finidi
Ilustracija buduće škole u Finidi

Gradonačelnik Poreča Edi Štifanić i predsjednik Uprave tvrtke Radnik iz Križevaca Mirko Habijanec, kao izvođač radova, potpisali su danas ugovor o gradnji nove osnovne škole i sportske dvorane Finida u istoimenom naselju, vrijedan 50,4 milijuna, odnosno s PDV-om 63 milijuna kuna. Radovi će startati nakon uskrsnih blagdana, 18. travnja, a rok izvođenja je 15 mjeseci, odnosno škola i dvorana moraju biti spremne za početak školske godine u rujnu 2018. godine.

-Velik je to dan za naš grad, napokon potpisujemo ugovor za Finidu čime će svi porečki učenici nastavu polaziti u jednoj smjeni. To će umnogome doprinijeti povećanju društvenog standarda, čime smo potrebe školstva podmirili za idućih 30-ak godina. Nastava u jutarnjoj smjeni velika je stvar za djecu i roditelje. Dvoranu će moći koristiti, osim učenika, i drugi porečki rekreativci i sportski klubovi, pa čak i za prvenstvene utakmice budući da će dvorana imati tribine za 328 gledatelja, kazao je gradonačelnik.

Na natječaj se javilo 13 tvrtki, od kojih su osam prijava morali odbaciti iz raznih razloga, a posebno je važno, napomenuli su Štifanić i Habijanec, da na natječaju nije bilo žalbi, što je rijetkost. Radnikova ponuda ocijenjena je najboljom, a upravo je ta firma nedavno izabrana i za gradnju područne škole u Žbandaju, koja je počela prije mjesec dana i odvija se po planu. Gradonačelnik je zatim iznio najvažnije podatke o projektu Finida koji će se smjestiti na području dva velika stambena naselja – Čimižin na jugu i Finida na sjeveru.

Parcela je veličine nešto veće od 41 tisuće četvornih metara. Ukupna neto korisna površina škole bit će 4.700, a dvorane 2.700 četvornih metara. Škola je namijenjena za 600 učenika. Imat će, prema riječima Štifanića, 20 učionica - osam za razrednu a 12 za predmetnu nastavu. Bit će ondje i specijalizirani kabineti, čitaonica, učionica za produženi boravak, višenamjenski i prostori za vanjsku namjenu, kuhinja i blagovaonica. Dvorana će biti trodijelna, a sastojat će se od glavnog dijela sa tri košarkaška terena, šest svlačionica i tri kabineta za nastavnike. Na gornjem dijelu bit će tribine za gledatelje. Dvorana će sa školom, pojasnio je gradonačelnik, biti povezana „toplom“ vezom kroz podrum škole, a predviđen je i zaseban ulaz za vanjske korisnike. Planirana su i dva parkirališta za automobile i autobuse, kapaciteta 190 mjesta, te prilazni putovi i četiri sportska terena.

Gradonačelnik je naglasio da je glavni projekt razrađen na temelju smjernica idejnog rješenja osnovne škole autora Branimira Rajčića i sportske dvorane autorice Dubravke Vranić. Direktor Radnika Habijanec zahvalio se na ukazanom povjerenju za gradnju dviju škola i dvorane, za što se Grad Poreč kreditno zadužio za 80 milijuna kuna. Naveo je da će to biti lijepa i moderna škola sa svom potrebnom infrastrukturom, te da će radovi biti gotovi u roku. (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter