Poreč: Postavljeno 1.350 lažnih jaja galebova

Ilustracija (M. ANGELINI)
Ilustracija (M. ANGELINI)

U ovoj je godini na urbanom području Poreštine postavljeno 1.350 lažnih jaja galebova, koja ih sprječavaju da nesu nova, pa se procjenjuje da će se za otprilike i toliko smanjiti broj jedinki.

Riječ je o nastavku projekta kojim se želi kontrolirati i suzbiti populacija galeba klaukavca od Tarske Vale do Limskog kanala, koja godinama predstavlja ogroman problem građanima. Projektom koordinira porečki Zdravi grad, a jaja postavljaju timovi Veterinarske bolnice Poreč.

- Prekomjerne populacije galebova da bi opstale izvor hrane traže na odlagalištima smeća i hrane se otpacima. Galebovi koji su bili na smetlištu nedugo potom slijeću na stolove ugostiteljskih objekata, bazene ili puštaju izmet na drugim okupljalištima ljudi, kaže dr. Branko Jurić, direktor Veterinarske bolnice Poreč.

Prije dvije godine postavljeno je 2.000 jaja, a nastavio se i dogodine s nešto više od tisuću jaja, a za toliko se otprilike smanjuje i populacija. Jaja su postavljena na omiljenim im lokacijama - ravnim krovovima hotela, u Novom naselju, na krovu dječjeg vrtića Radost kraj tržnice, na zgradama na Finidi, u Špadićima i na području starog grada.

Ovih se dana kontroliraju gnijezda, a utvrđeno je da su galebovi u potpunosti prihvatili lažna jaja koja su postavljali članovi timova opremljeni kacigama za slučajeve napada. Posebnih problema ipak nije bilo, jer se zamjena odvija jako brzo, pa za par minuta ptica može ponovno ležati na jajima - lažnima. (V. HABEREITER)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.

 


Podijeli: Facebook Twiter