Poreč: Postavljanje štandova po novim pravilima

Na Vialama na raspolaganju je 30 lokacija (Arhiva/M. MIJOŠEK)
Na Vialama na raspolaganju je 30 lokacija (Arhiva/M. MIJOŠEK)

Do 19. ožujka u 11 sati otvoreni su natječaji za dodjelu javnih površina za postavljanje kioska, štandova i pokretnih i ugostiteljskih radnji na području Grada Poreča.

Za postavljanje pokretnih ugostiteljskih radnji određeno je pet lokacija od čega tri na rtu Porto Bussolo, dvije u uvali Sv. Martin i jedan na Peškeri. Za postavljanje tipiziranih štandova modela "Poreč 2900" određeno je 30 lokacija na Vialama.

Postavljanje kioska za trgovačke djelatnosti moguće je 24 lokacije na gradskoj rivi, Parku Olge Ban, kod policije, šetalištu Antona Restovića, kod ugostiteljske škole, kod Doma zdravlja, u Vlašićevoj ulici, ulici Massa Lombarda, naseljima Vranići, Nova Vas i Žbandaj.

Za kioske ugostiteljske djelatnosti određeno je ukupno 15 mjesta na rivi, Vialama, Huguesovoj ulici, na Peškeri, kod Doma zdravlja, šetališta Antona Restovića u naseljima Žbandaj i Vrvari. Uz propisane uvjete, javne površine dodjeljuju se do konca 2015. godine.

Paralelno s natječajem Grad je početkom ožujka donio novi pravilnik o korištenju javnih površina koji preciznije određuje nadležnosti i ovlasti gradonačelnika i Odjela za komunalni sustav, kao i ulogu komisije za poslovne prostore i javne površine, te uvjete natječaja i kriterije za dodjelu javnih površina.

Među novinama je ukidanje mogućnosti dodjele fizičkim osobama i osobama koje su u proteklih deset godina koristili javnu površinu suprotno pravilniku, uvođenje instituta urednog korisnika koji nema dugova i prema Gradu i poreznoj upravi i nema više od jedne kazne komunalnog redarstva.

Novosti se odnose i na pravo odabira mikrolokacija na javnoj površini prema utvrđenoj bodovnoj listi, proširenje uvjeta temeljem kojih prestaje korištenje javne površine, te izmjene roka na koji se dodjeljuju javne površine, za kioske za postavljanje trgovačke i ugostiteljske djelatnosti do četiri godine, umjesto prijašnjih pet godina, te uvođenje paušalne naplate za održavanje javne površine i utrošak električne energije.

Kompletan pravilnik i sve uvjete natječaja kandidati mogu pogledati na službenim web stranicama Grada, ili na oglasnoj ploči. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter