Poreč: Položili vijence za Bruna Valentija

Božo Štifanić, Enzo Valenti, Nadia Štifanić Dobrilović i prijatelj obitelji Valenti (J. PRODAN)
Božo Štifanić, Enzo Valenti, Nadia Štifanić Dobrilović i prijatelj obitelji Valenti (J. PRODAN)

Predstavnici porečke udruge antifašističkih boraca, Grada Poreča, Zajednice Talijana, udruge veterana i dragovoljaca domovinskog rata te mjesnog odbora Červar Porat minutom šutnje i polaganjem vijenaca na spomenik odali su počast heroju narodnooslobodilačke borbe Brunu Valentiju, koji je na prije točno 70 godina ubijen na tom mjestu.

"Valenti je bio politički radnik, suradnik Mate Brnobića i glavni organizator omladinaca po selima Poreštine. Kao činovnik radio je kod advokata Burića. Neko vrijeme je djelovao na teritoriju Pule. Nijemci su ga uhvatili u Červaru i strijeljali u predjelu Čimarata oko 500 metara uz cestu, južno od Črevara", stoji u knjizi dr. Ante Šonje "Spomenici Narodnooslobodilačke borbe Poreštine".

Svečanosti je prisustvovao i sin heroja Enzo Valenti, koji je za ovu prigodu doputovao iz Pule, a predsjednik porečkih Antifašista Božo Štifanić prisjetio se svih Talijana i talijanskih borbenih jedinica koje su se u ratu borile protiv fašizma, na strani partizana. (J. PRODAN)


Podijeli: Facebook Twiter