Poreč: Polomljena starica pomoć čekala sat i pol

U pomoć su starici priskočili sugrađani, koji su više puta zvali hitnu službu
U pomoć su starici priskočili sugrađani, koji su više puta zvali hitnu službu

Umirovljenica 76-godišnja Marija Spaić sredinom se tjedna odlazeći u ljekarnu na Trgu slobode u Poreču, nešto iza 8 sati, poskliznula na pseći izmet i pala. Sugrađani su joj priskočili u pomoć i pozvali hitnu pomoć, a kasnije se ispostavilo da je slomila ruku i nogu. Niti nakon višekratnih poziva medicinska pomoć nije dolazila, javlja mailom njen poznanik Niko Blažanović.

"Nas nekoliko pokušali smo pomoći nemoćnoj starici koja je plakala od bolova i sjedila na hladnom kamenom tlu. Nekoliko puta zvao sam broj za hitne slučajeve, emotivno uznemiren zbog toga što ne dolazi vozilo hitne", piše Blažanović. Odgovorili su mu da nema vozila jer je ekipa išla za Rijeku i da će poslati vozilo iz Umaga. Blažanović nije vjerovao pa je otišao provjeriti što se događa u kilometar udaljenom porečkom Domu zdravlja. Tamo je, kako kaže, naišao na četiri vozila i dva vozača, a na pitanje zašto ne mogu otići po staricu, odgovorili su da nema stručnog medicinskog osoblja koje bi ih pratilo. Čudio se, no dobio je odgovor da oni tu ne mogu ništa. "Pitajte Grad i Županiju zašto je to tako", odgovorili su mu.

Tvrdi da je hitna stigla sat i pol nakon poziva. Stradala gospođa se sada nalazi na odjelu traumatologije u pulskoj bolnici i čeka još jednu operaciju.

Kako doznajemo od Ksenije Družetić-Božić, ravnateljice županijskog Zavoda za hitnu medicinu, unesrećena je pala u vrijeme kad je porečka hitna pomoć bila zauzeta drugim slučajevima. Od 8 do 9 sati dobili su tri hitna poziva na koja su morali odmah reagirati, liječnika za pratnju vozila sanitetskog prijevoza također nije bilo, stoga je Marija Spaić više od sat vremena čekala na vozilo iz Umaga. Oni su na trg stigli u 9.51 u pratnji policije gdje je, kako navodi Družetić-Božić, "gomila ljudi verbalno napala, prijetila i vrijeđala medicinsku ekipu".

Prije preustrojavanja hitne pomoći u studenom 2011. porečka hitna imala je sedam liječnika, 10 sestri odnosno tehničara te sedam vozača, dok nakon reorganizacije ima pet liječnika, pet sestri i pet vozača.

- Poreč novom organizacijom rada hitne pomoći nije zadovoljan. Više puta slali smo apele i pokušali ostvariti nadstandard koji smo plaćali i u bivšem ustroju, rekla je dogradonačelnica Nataša Basanić Ćuš. Za Poreč to znači prisutnost osoba u hitnoj pomoći tijekom 24 sata i dolazak na intervencije na Poreštini u roku od 15, 20 minuta. (M. DAMJAN)


Podijeli: Facebook Twiter