Poreč: Počinje jubilarna, 20. Vinistra

Do nedjelje će posjetitelji u Žatiki imati prigodu razgledati i degustirati proizvode 110 izlagača (M. MIJOŠEK)
Do nedjelje će posjetitelji u Žatiki imati prigodu razgledati i degustirati proizvode 110 izlagača (M. MIJOŠEK)

Jedna od najuglednijih izložbi vina i vinarske opreme u regiji, ali i maslinovih ulja, rakija i drugih tipičnih istarskih proizvoda, Vinistra, 20. po redu, bit će otvorena večeras u 19 sati u Istarskoj sabornici, gdje će se održati svečana sjednica Skupštine udruge i dodjela priznanja i IQ oznaka. Za posjetitelje će Vinistra biti otvorena od sutra do nedjelje, od 11 do 19 sati, a prvi će se put ona proširiti i izvan Žatike kako bi s njom živio cijeli grad. Otvorenje sajma u dvorani zakazano je za sutra u 11 sati, a sat kasnije će biti inaugurirana rođendanska retrospektivna izložba "Naših prvih 20 godina". U povodu jubileja ove renomirane manifestacije u 20.30 sati će se na rivi (Obala maršala Tita) održati koncert Gustafa i izvlačenje nagrade Glasa Istre.

Do nedjelje će posjetitelji u Žatiki imati prigodu razgledati i degustirati proizvode 110 izlagača. Izložba vina odvijat će se na parketu dvorane, dok su prva i druga etaža rezervirane za gastro sadržaje, vinarsku opremu te kulinarske gastro priredbe. U programu su edukativna predavanja i gourmet događaji u kojima će se jela svjetskih kulinarskih majstora sljubljivati s istarskim vinima.

Sutra će u 12.30 sati Amerikanac Miquel Hudin i Španjolka Elia Varela Serra, osnivači serije turističkih vodiča Vinologue, govoriti o njihovom pristupu vinskim regijama i radu na Vinologue Istria vodiču, zajedno s istarskim sommelierom Goranom Zgrablićem. U 13.30 će o primjeni rane defolijacije u svrhu povećanja kvalitete grožđa i vina govoriti dr. sc. Marijan Bubola s porečkog Instituta za poljoprivredu i turizam, a u 15 će Georg Riedel, vlasnik najutjecajnijeg svjetskog proizvođača vinskih čaša, premijerno predstaviti čašu za malvaziju. Svečana dodjela odličja za Svijet Malvazija te za nagrađena vina, ulja i rakije održat će se u 19 sati.

Cijena jednodnevne ulaznice je 80 kuna, dok je povratna kaucija za degustacijsku čašu 50 kuna. Porečki će ugostitelji za trajanja manifestacije nuditi jela i vina izlagača po posebnim cijenama, a kod nekih od njih će sami vinari predstaviti svoje proizvode. (K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter