Poreč: Početak gradnje kanalizacije u ovoj godini

Pročistač na Debelom rtu izgradnjom novog više neće raditi (Arhiva)
Pročistač na Debelom rtu izgradnjom novog više neće raditi (Arhiva)

"Svi natječaji su vani i u ovoj godini očekujemo početak realizacije projekta", rekao nam je gradonačelnik Edi Štifanić o projektu "Poreč - sustav izgradnje i uređaja za pročišćavanje", nakon prekjučerašnjeg potpisivanja ugovora o sufinanciranju i dodjeli bespovratnih sredstava za ovaj 67,18 milijuna eura vrijedan projekt.

Ugovore su Zagrebu potpisali ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić, gradonačelnik Štifanić, načelnici općina Nivio Stojnić (Tar-Vabriga), Mladen Grgeta (Funtana) i Franko Štifanić (Vrsar) te direktor komunalnog poduzeća Usluga Milan Laković. Potpisivanju je prisustvovao i ministar regionalnog razvoja i fondova europske unije Branko Grčić.

- Ovaj projekt za naš grad ima tri vrijedna aspekta: socijalni, jer će se njegovim dovršenjem oko 6.300 naših sugrađana priključiti na novu kanalizacijsku mrežu, ekološki, jer dovršenjem ovog projekta kanalizacija više neće ići u more, a također će, zbog mogućnosti ponovne uporabe pročišćene vode grad uštedjeti do 15 posto vode. Treći aspekt je ekonomski, jer će velik dio poslova odrađivati domaće građevinske tvrtke, a osim toga moći ćemo reklamirati našu destinaciju kao top-ekološku, kazao nam je Štifanić.

Projekt će se najvećim dijelom financirati iz fondova Europske unije, u iznosu od gotovo 49,72 milijuna eura (74 posto), a preostalih 17,46 milijuna eura sufinancirat će se hrvatska Vlada i resorna ministarstva. Grad Poreč projekt će sufinancirati sa osam posto.

U projektu uz Grad Poreč sudjeluju općine Tar-Vabriga, Funtana i Vrsar. Uz rekonstrukciju dijela postojeće kanalizacijske mreže, gradit će se i rekonstruirati oko 80 kilometara mreže na području Poreča, što znači priključivanje 28 naselja, odnosno 6.300 stanovnika na mrežu. Izgradit će se i četiri uređaja za pročišćavanje otpadnih voda na poluotoku Lanterna, lokacijama Poreč sjever, Poreč jug i Vrsar u koje će biti ugrađena MBR tehnologija koja omogućava pročišćavanje do trećeg, najkvalitetnijeg stupnja. (V. HABEREITER)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter