Porec: Pljackaš upucao zaštitara pa ušao u banku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U dramaticnoj, no srecom neuspjeloj oružanoj pljacki, koja se dogodila u Porecu u srijedu oko 12.30 sati, u prsa je ranjen Denis Matoševic (28) iz Fuškulina, zaštitar Istarske kreditne banke u Partizanskoj ulici.

Matoševic je hitno prevezen u pulsku Opcu bolnicu. Metak mu je ušao s lijeve strane i zaustavio se s desne, neposredno ispod kože.

Od kolega ranjenog zaštitara doznajemo da je uspješno operiran, ali da su mu lijecnici morali izvaditi slezenu. Vele i da je operacija trajala sat i pol.

Šilterica i marama

Razbojnik, prema neslužbenim informacijama, nije ukrao ništa iz banke. Prema izjavama svjedoka nepoznati razbojnik je sa šiltericom i maramom pokrivenim ustima prvo ušao u poslovnicu Basler osiguranja, nasuprot banke, gdje je ujedno bio zaštitar Matoševic.



Tu se poceo raspitivati "Gdje je banka, gdje je banka" na vrlo drzak nacin te ga je zaštitar, koji mu je rekao da tu banke nema, odgurnuo iz kancelarije, a ovaj je izvadio pištolj i pucao u zaštitara. Razbojnik je potom otišao u banku i preplašio djelatnice, prema jednoj je cak uperio i pištolj, a potom je izašao.

Djelatnica osiguranja Andrea Dujovic kazala nam je da je nakon pucanja pobjegla do vatrogasne postrojbe odakle su pozvane hitna i policija.

- Strašno je bilo, ušao je i nekoliko puta pitao gdje je banka, bio je vrlo napadan, a kada mu je Matoševic kazao da ovo nije banka, pritom ga odgurnuvši van kancelarije, razbojnik je izvadio pištolj i zapucao prema Matoševicu koji je pao na tlo pored vrata. Razbojnik je otišao u banku, a ja sam pobjegla. Izgleda da razbojnik nije uopce znao gdje je banka, vec je krenuo u Basler jer je vidio zaštitara, kazala je Dujovic.

Nagadalo se da su u pljacki sudjelovala dva razbojnika, ali ta informacija nije potvrdena. Policija je odmah krenula u potragu za odbjeglim naoružanim razbojnikom i zatvorila podrucje oko banke te širi dio Poreca.

Zbilo se munjevitom brzinom

Od ostalih ocevidaca doznajemo da se sve desilo munjevitom brzinom te da neki nisu bili ni svjesni što se zapravo dogodilo.

Muškarac koji je sjedio do ulaznih vrata zgrade na terasi ugostiteljskog objekta rekao nam je da je cuo nešto, no da je mislio da se radi o puknucu boce ili caše. Kada je vidio osobu na tlu i drugu osobu kako bježi, ostao je šokiran.



- Cuo sam nešto i prvo sam pomislio na bocu ili cašu. Potom sam pogledao unutra i vidio covjeka s maskom, a potom zaštitara u krvi na tlu te sam odmah skocio u pomoc. Uzeo sam jedan rucnik da mu stavim na ranu, a istoga je trena pozvana i hitna koja je došla nedugo zatim. Ranjeni zaštitar je bio pri svijesti, ali je krvario te me za njega bilo strah.

Kada je došla hitna i preuzela ga, bilo mi je lakše. Sve se dogodilo tako brzo da je skoro nevjerojatno. Drago ce mi biti ako je decku dobro i da se oporavi, a razbojnika da brzo ulove i zatvore. Za ne povjerovati da se tako nešto dogodilo usred bijela dana u Porecu. Do sada smo takve stvari gledali po vecim gradovima i na filmovima, kazao nam je još prilicno uznemiren gradanin koji se nije htio predstaviti.

Policija je na mjestu dogadaja razgovarala sa svima dok se cešljala okolica Poreca u potrazi za naoružanim razbojnikom. Iz Pule su na poprište pucnjave došli i istražna sutkinja Županijskog suda u Puli Sena Midžic Putigna i županijski državni odvjetnik Josip Miletic te se ukljucili u izvide.

Valter Opašic iz PU istarske potvrdio je pokušaj razbojstva te da razbojnik nije uspio ukrasti novac, a da je policija blokirala sve glavne prometnice u Istri i kontrolira vozila. Policija moli gradane da se jave na 192 ako imaju kakvih saznanja o pokušaju razbojstva. (M. SARDELIN, snimili M. SARDELIN i M. MIJOŠEK)


Naš novinar za dlaku izbjegao sudar s razbojnikom?

Gotovo nevjerojatno, ali u vezi s pljackom tri su novinara - Glasa Istre te portala iPress i Parentium - imala nešto za policiju. Naime, novinara iPressa je, dolazeci na mjesto dogadaja, presrela žena. Nije znala kome se obratiti i ispricala mu je da je vidjela motocikl s vozacem i suvozacem koji je nedaleko od banke projurio kroz crveno svjetlo, odmah nakon pljacke.

Drugi kolega je, manje od desetak minuta nakon pljacke, u blizini banke snimio vozilo koje juri i divlja kao da bježi. I naš novinar Mateo Sardelin za dlaku je izbjegao sudar s vozilom na raskrižju kod Obrtnickog doma, u kojem je i banka.

- Vozio sam prema mjestu dogadaja, po glavnoj cesti, i namjeravao skrenuti. Tada je prema meni naletjelo vozilo i skoro udarilo u lijeva prednja vrata službenog vozila Glasa Istre. Uspio sam nekako ispraviti automobil i zaobici to vozilo. Vozac koji mi je oduzeo prednost prolaska nije se ispricao, vec je nešto promrmljao. Skrenuo je prema semaforu, ulijevo, a ja sam nastavio do banke.

Buduci da sam žurio - novinarski posao ne može cekati - nisam se htio upuštati u razgovor. Nisam ni pomislio da se može raditi upravo o razbojniku pa nažalost ni vozaca, a ni vozilo nisam zapamtio, rekao je Sardelin. (M. V.)


Podijeli: Facebook Twiter