Poreč oživio uz deseto izdanje Giostre


Barokni Poreč je oživio zahvaljujući članovima udruge Društvo prijatelja Giostre i to jubilarni deseti put. Ne znamo kakve su vremenske (ne)prilike bile davne 1745. godine kada je po prvi puta održana utrka konjima uz gađanje kopljima u sklopu trodnevnog porečkog sajma, ali, zasigurno zamo da je ovogodišnja Giostra otvorena službeno dan kasnije, u subotu, zbog toga što se dan ranije nad Porečom i cijelom Poreštinom srušila vodena bomba.

Kostimirani plemići

Srećom nakon toliko vode curilo je i malo vina, starog, pa su Giostranti u subotu ujutro oko deset sati službeno otvorili trodnevnu Giostru mimohodom ulicama grada. Bilo je preko 150 ili čak dvjesto kostimiranih sudionika ove velike smotre i prikaza nekadašnjeg Poreča. Povorka je prošetala uz porečku rivu, posjetila je starogradsku ulicu Dekumanus i potom glavni trg Slobode. Članovi udruge pobrinuli su se da velika početna fešta uspije u potpunosti, treba odati priznanje vrijednim rukama koje se obradile kostime plemića iz osamnaestog stoljeća. U subotu su Giostranti imali ispunjen dan, nakon jutarnjeg mimohoda gradom, navečer na Peškeri je održano takmičenje s dvanaest konjanika koji su simulirali staru bitku između porečkih kontrada. Danas tog suparništva nema, ali Giostra ipak uspijeva iz godine u godinu obnoviti sjećanje na povijest, uspijeva kroz razne likove potvrditi crvenu nit vodilju. U petak ujutro otvorena je u Zavičajnom muzeju izložba fotografija snimljenih tokom prethodnih izdanja. Navečer je održana trka konja na Peškeri, a večeras će se održati kazališna predstava posvećena mirisima davnih stoljeća, zanimljiv pokušaj oživljavanja kroz razne likove mirisa i smrada ulica starog baroknog Poreča.

Uz domaćine – Društvo prijatelja Giostre, program na trgu Slobode upotpunili su svojim nastupima članovi porečkih udruga USB, Društvo „Naša djeca“, Barokna plesna radionica OŠ Poreč, Mačevalački klub Špada, ali i brojni gosti iz Hrvatske i inozemstva – Rapski gubavci, Udruga mladih Feniks iz Oroslavja, Lipicanska barokna raskoš iz Zagreba te Compagnia del Lupo Passante iz Italije.

Ples i dvoboj

Pred okupljenim mnoštvom redali su se barokni plesovi, zvukovi doboša, mačevalački dvoboji, točke s konjima, žonglerske i druge zabavne točke, kakve će se moći vidjeti i u sklopu sutrašnjeg jutarnjeg i popodnevnog programa na Trgu slobodu.

Na središnjem gradskom trgu je organiziran već tradicionalni trodnevni sajam, povijesnog naziva Fiera franca triduana, na kojemu brojni izlagači nude široku paletu raznovrsnih, autohtonih i tradicionalnih proizvoda počevši od meda, maslinovog ulja, voća i marmelada, mesnih proizvoda do prirodne kozmetike i proizvoda od ljekovitog bilja, suvenira i predmeta za uspomenu. Uz njih je postavljen sajam antikviteta i starina s ukupno dvadesetak izlagača i antikvara u organizaciji Hrvatske udruge kolekcionara kulturne baštine iz Rijeke. (Elio VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter