Porec: Otvorena Vinistra

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Ova je manifestacija odavno prerasla obilježja regionalnog dogadaja. Ovdje je sve što je novo, ono što je obilježilo prošlu godinu u vinarstvu i vinogradarstvu. Kad kažemo da je ova manifestacija 19. po redu, onda je ona punoljetna, to je vec priprema za fakultet, a s obzirom na rezultate i na ono što Vinistra nudi i sve ostale ponude koje veže za enologiju, ona je davno prerasla pripreme za tu utakmicu, to je vec priprema za doktorat.

Ta ljestvica se svake godine može podizati prema gore, što vrijedni domacini svake godine rade. Moj tim i ja cemo putem svih institucija i regionalne i lokalne uprave i samouprave pokrenuti da se ovaj zamršeni kotac poljoprivrede pokrene u smjeru u kojem treba.



Kad vidimo sve ove napore koje su naši vinogradari i vinari napravili, vidimo da se to može, kad vidimo ovaj nivo kvalitete, vidimo da se to može napraviti i s hrvatskim proizvodom, porucio je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina s govornice na svecanom otvorenju 19. Vinistre u petak u poreckoj dvorani Žatika.

Dodao je da tomu u prilog ide i vec oko 37 novih zakona ili dopuna njima koji su u pripremi, a kljucan je novi zakon o poljoprivredi, te izmjene i dopune zakona o potporama u poljoprivredi i ribarstvu. Ministar je podsjetio i na preko milijardu kuna potpora iz EU fondova koje treba iskoristiti, za što su potrebni dobri i kvalitetni projekti.



Obracajuci se okupljenima, župan Ivan Jakovcic istaknuo je da ovaj sajam više nije samo vinska prica istarske zemlje, nego i citave Hrvatske, te Italije, Slovenije i BiH, cije je predstavnike pozdravio.

Okupljene su pozdravili i predsjednik udruge Vinistra Ivica Matoševic, porecki gradonacelnik Edi Štifanic, te predsjednica Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Pula Jasna Jaklin Majetic. Uz njih, bili su tu još i ministar turizma Veljko Ostojic te bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesic.



Ova medunarodna izložba prvenstveno vina i opreme za vinarstvo i vinogradarstvo, a zatim i rakija, maslinovih ulja i ostalih domacih proizvoda, cetvrtu godinu zaredom održava se u sportskoj dvorani Žatika, a broj izlagaca jednak je lanjskom - ukupno njih 130 iz Hrvatske te Slovenije, Italije i BiH.

Na ocjenjivanje je stiglo petstotinjak uzoraka, najvecim dijelom vina, te maslinovih ulja i rakija, a rezultati su objavljeni u pratecem katalogu izložbe.



Malvazije su ocijenjene pod okriljem usporedne manifestacije Svijet malvazije, na kojoj pravo sudjelovanja imaju malvazije iz cijeloga svijeta. Oko 200 uzoraka ove sorte stiglo je iz šest zemalja, a medalja su osvojili uglavnom istarski proizvodaci.

Vinistra se može posjetiti u subotu i nedjelju od 10 do 19 sati. Cijena dnevne ulaznice iznosi 80 kuna, uz 50 kuna povratne kaucije koliko je potrebno izdvojiti za cašu za degustaciju.


Podijeli: Facebook Twiter