Poreč: Otvorena "Tranzicija" umjetnika na odmoru

Izložba 'Tranzicija' u Vili Polesini (J. PREKALJ)
Izložba 'Tranzicija' u Vili Polesini (J. PREKALJ)

Jednodnevna i jedinstvena izložba „Tranzicija“ otvorena je danas u Vili Polesini u srcu porečkog starog grada. Zajednička izložba doajena hrvatske konceptualne umjetnosti i članova kontroverzne grupe Gorgona Josipa Vanište i gostujućih ruskih umjetnika sibirske grupe Blue Noses i Olega Kulika organizirana je u sklopu projekta "Umjetnik na odmoru by Valamar" Instituta za istraživanje avangarde i Kolekcije Marinko Sudac u suradnji s hotelijerskom kućom Valamar.

Ovom su prigodom ruski umjetnici povezali svoje radove na temu tranzicije s isto tako subverzivnim, do sada nepredstavljenim kolažima tihog provokatora i jednog od osnivača Gorgone Josipa Vanište, izvedenim tijekom devedesetih godina. Izložba je otvorena u nazočnosti crnogorskog povjesničara umjetnosti i kustosa Petra Čukovića, autora Olega Kulika, osnivača Blue Noses (Plavih noseva) Alexandera Shaburova i Vyacheslava Mizina, povjesničara umjetnosti Ješe Denegrija, umjetnika Željka Kipkea i Zdzisława Sosnowskog, Mladena Lučića u ime Ministarstva kulture te direktora marketinga i  prodaje Valamara Ninoslava Vidovića te spiritus movensa projekta galerista Marinka Suca. Telefonom se javio i pozdravio prisutne Josip Vaništa, a izložbu je otvorio Petar Čuković.

"Vrijednosti u kriznim vremenima zapravo su dokaz da taj termin u umjetnosti ne postoji. Razlike između Vanište i ruskih umjetnika postoje, iako je njihova poveznica komunikacija s aktualnim društvenim situacijama", rekao je Čuković. Mladen Lučić rekao je pak da je ova izložba odabir kojem nema zamjerke, a koja jasno govori o tranziciji u Hrvatskoj i Rusiji. (Vedran ŠILIPETAR; snimila Jelena PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter