Poreč: Otvorena izložba umjetnika iz cijele Europe

Otvorenje izložbe udruge Syrlin u Istarskoj sabornici
Otvorenje izložbe udruge Syrlin u Istarskoj sabornici

Izložba pod nazivom "Europska umjetnost - Susret u Poreču - Umjetnici Europe pozdravljaju Hrvatsku kao novu članicu EU-a" otvorena je proteklog vikenda u Istarskoj sabornici. Pred brojnim okupljenim ljubiteljima umjetnosti izložbu su otvorili Sandra Jagodin, predsjednica Lions cluba Poreč, koordinatora ovog projekta, Wolfgang Wunderlich, predsjednik umjetničke udruge Srylin iz Stuttgarta čiji članovi izlažu, te profesorica Gordana Restović, autorica pratećeg kataloga izložbe.

Na izložbi sudjeluje 28 članova Syrlina, odnosno 15 njih iz Njemačke, pet iz Italije, dva iz Austrije, po jedan iz Španjolske i Švicarske te pet iz Hrvatske: Emil Knapić, Refik Saliji, Melanka Herbut i Branka Janković-Miloš iz Poreča te Neva Pizzul iz Rijeke.  

- Lijepo je slaveći ulazak Hrvatske u EU ugostiti 21 umjetnika koji će svojim predstavljanjem i zajedničkim nastupom pokazati da umjetnost nikada nije poznavala granice. Različitost umjetnika, krajevi odakle dolaze i unutrašnje inspiracije te način njihova osobna izražavanja skupljeni na jednom mjestu šalju snažnu umjetničku poruku koja se očituje u sigurnosti i monumentalnosti monokromnog pa sve do širokog kolorističkog raspona.

Umjetnička vertikala izložbe čini snažnu okosnicu povezujući je u odabiru autora, radova, postavu i povijesnom trenutku okružja. Svaki rad za sebe odaje karakter i izričaj umjetnika dajući nagovještaj bogatog opusa koji iza njih stoji. Ovako pomno odabrani i predstavljeni daju najbolji presjek i čine skladnu cjelinu, prikladnog i slavljeničkog ozračja, napisala je u pratećem katalogu izložbe Restović.  

Lions club ovom prilikom daje svoj doprinos svečanostima u povodu ulaska u EU, a izložba je organizirana uz podršku Grada Poreča, Turističke zajednice, Zavičajnog muzeja Poreštine i Pučkog otvorenog učilišta. Izložba je otvorena svaki dan od 17 do 21 sat do 15. srpnja. (Napisala i snimila V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter