Poreč: Otvorena izložba Matka Vekića


Na tri kata porečke galerije Zuccato od sinoć može se razgledati izložba slika zagrebačkog akademskog slikara Matka Vekića pod nazivom "Magnetsko breme vremena".

Matko Vekić izvanredni je profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Poznat je po svojim radovima velikih formata, kakvi su izloženi i u porečkoj galeriji, a koje predstavlja mahom u ciklusima i serijama. Poznate su njegove zagrebačke izložbe "Okrutnost kruga", "Simbol, znak, amblem, ornament i zločin", "Životinjski krug - zodijak" te istaknuta sudjelovanja na Venecijanskom bijenalu prije četiri godine te dva puta na međunarodnim bijenalu u Kairu.

Povjesničarka umjetnosti Jerica Ziherl na otvorenju izložbe istaknula je da je riječ o slikaru koji se pojavljuje na kraju 20. stoljeća kada su svi prognozirali smrt slike. Dodala je da je Vekić umjetnik koji jako puno pažnje pridaje upravo slici i to u vrijeme kada mass mediji i vizualne slike prevladavaju nad klasičnom slikom. No Vekić ulazi u dijalog sa slikom i koristi se tradicionalnim načinom slikanja. Vekićeve slike se mogu okretati, pri čemu daju zvuk, te traže pažnju i veću koncentraciju gledatelja, istaknula je Ziherl.

I katalog izložbe je malo umjetničko remek-djelo porečke autorice Kristine Kalčić, napravljen kao plakat, deplijan, koji formom slijedi neke od izloženih radova.

Okupljene na otvaranju izložbe su pozdravili i dogradonačelnica Poreča Nadia Štifanić Dobrilović, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Sanja Radetić Fatorić, voditelj likovnih djelatnosti Sebastijan Vojvoda i sam autor koji se zahvalio na gostoprimstvu.

Program su omogućili Grad Poreč, Ministarstvo kulture, te sponzori Lauba, Valamar, L'Artigiano i vina Rossi. Izložba ostaje otvorena do 13. srpnja. (Napisala i snimila V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter