Poreč: Otvoren Petikatov Dućan metafora

Dućan metafora u porečkoj galeriji Zuccato
Dućan metafora u porečkoj galeriji Zuccato

Nesvakidašnja izložba Dućan metafora otvorena je jučer u porečkoj galeriji Zuccato. Autori su joj Stanislav Habjan, dizajner, pisac i likovni umjetnik, i Danijel Žeželj, renomirani autor stripova i ilustrator iz zagrebačke radionice Petikat. "Dućan" je predstavljen novim, osobitim ambijentom pod nazivom Post Adria. Zbiljski je to prikaz dućana iz upravo otisnute slikovnice - to je ambijent ispunjen autorskim proizvodima ostvarenim u malim nakladama, radovima - pismima, darovima, posvetama koje postaju uporabni predmeti ili intimni predmeti, fetiši, dizajnerski proizvodi. Proteže se na dva kata galerije i svojevrsna je instalacija od bijelog drveta i kovanog željeza u interakciji s prostorom.

- Riječ je o multimedijalnom projektu u kojem se u jednom prostoru spajaju likovnost, dizajn i literatura, rekla Sabina Oroshi, studentica povijesti umjetnosti i muzeologije, na otvorenju izložbe.

Tijekom sljedećih četrnaest dana autori će biti svakodnevno prisutni u ovom "gostujućem domaćinstvu" u kojem oblikuju i preoblikuju, slušaju i odgovaraju, čitaju i bilježe, a njihov dnevnik boravka ujedno je i tekst kataloga u stvaranju, čije će predstavljanje obilježiti i završetak projekta.

- Svaki se postav mijenja prema ambijentu, a za ovaj smo kao glavni motiv uzeli more. Dobar dio materijala već je korišten u nekim postavima, ali jedan dio je novi, napravljen posebno za ovu izložbu. Željeli smo da to bude mjesto razmišljanja, susreta, druženja, kao i da svaki dan pruža nešto novo, rekao je Žeželj.

"Dućan" ostaje otvoren do 17. rujna, svaki dan od 10 do 13 te od 17 do 23 sata. (V. HABEREITER; snimila J. PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter