Poreč: Otvoren deveti festival komedije i smijeha "Zlatni zub"

Detalj iz predstave "Dame biraju"
Detalj iz predstave "Dame biraju"

U Poreču je otvoren deveti Festival komedije i smijeha "Zlatni Zub" u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Poreč. Festival je otvorio sarajevski Altteatar s "Dame biraju". Porečka kazališna dvorana bila je dupkom puna, a bilo je onih koji su prije predstave čekali da netko odustane od ulaznica. Publika je došla iz Pule, Pazina, Novigrada, Rijeke, pa čak i iz Zagreba. I ovaj se put pljesak mjerio "pljeskometrom" i - bio je izuzetan.

"Dame biraju" režirao je Admir Glamočak a uloge tumače Enes Salković, Adnan Goro, Emir Fejzić, Igor Skvarica, Davor Sabo, Damir Kustur i Amila Terimehić. Priča se vrti oko grupe prijatelja koji odlučuju izvesti striptiz u obližnjem klubu, a bazirana je na tekstu "Ladies night" novozelandskih autora Anthonyja McCartena i Stephena Sinclaira koji su svoj tekst na kazališne daske postavili 1987. i doživjeli veliki uspjeh kako u rodnom Novom Zelandu tako i u Europi, a priča je poslužila kao inspiracija za film "Skidajte se do kraja".

Sinoć je na programu bila romantična monokomedija "Shirley Valentine" s Ksenijom Pajić, u kojoj se protagonistica - nekoć buntovna djevojka koja se prisjeća mladosti - u traganju za srećom odlučuje suprotstaviti rezignaciji.

Organizatori festivala su izuzetno zadovoljni preksinoćnim otvaranjem tim više što su sve predstave festivala, njih sedam, rasprodane. Ostale su samo ulaznice za pomoćna mjesta, koja će se prodavati na licu mjesta. "Paketi" festivala prodavali su se u velikom broju što znači da je publika festivala bila spremna i pripremila se da prati sve predstave.

Izbornica programa festivala, koji traje do 13. ožujka, je Katja Restović, a nagrade Zlatnog Zuba su Zlatni, Srebrni i Pokvareni zub za predstave u konkurenciji a ocjenjuju se dužinom i jačinom pljeska publike koji se digitalno izračunava. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter