Poreč: Otvoren 6. istarski povijesni biennale

Skup se održava u Zavičajnom muzeju Poreštine (V. HABEREITER)
Skup se održava u Zavičajnom muzeju Poreštine (V. HABEREITER)

Temama o aspektima proučavanja životinja prema istarskim srednjovjekovnim i ranonovovjekovnim izvorima dr. sc. Marije Mogorović Crljenko, o predmetima u obliku ptica s otoka Krka iz razdoblja kasne antike prof. dr. sc. Klare Buršić-Matijašić i sprječavanju širenja zoonoza u goveda u Istri u mletačkoj i austrijskoj legislaturi 18. i 19. stoljeća prof. Rina Ciguija, otvoren je u četvrtak navečer u Poreču, 6. istarski povijesni biennale.

Ovaj međunarodni znanstveni skup plod je suradnje Zavičajnog muzeja Poreštine, pazinskog Državnog arhiva i Odjela za humanističke znanosti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i održava se u porečkom muzeju gdje traje do subote. Dvadesetak povjesničara iz Hrvatske, Slovenije i Italije na skupu predstavlja rezultate svojih istraživanja na ovogodišnju temu koja nosi naziv "Animalia, bestiae, ferae… o životinjama u povijesti na jadranskom prostoru".

Mogorović Crljenko u svom se uvodnom predavanju osvrnula na spominjanje životinja u povijesnim izvorima. Zanimljivo je da se odredbe o životinjama nalaze u svim istarskim statutima, te donose odredbe o zaštiti životinja, ali i svjedoče o psovkama vezanim uz životinje, istaknula je u izlaganju Mogorović Crljenko. Dodala je kako se vijesti o životinjama nalaze i u drugim vrstama izvora, od građanskih i kaznenih procesa, oporuka, ženidbenih sporova, do otmica i sličnih. Cigui se osvrnuo na nedaće koje su uzrokovale zoonoze među govedima, desetkujući populacije, uzrokujući ogromne štete gospodarstvu i cijelom stanovništvu, što je nagnalo austrijske vlasti na uvođenje higijenskih mjera.

- Ovaj skup, pokrenut entuzijazmom, prerastao je u ozbiljnu manifestaciju koja je postala jedna od referentnih istarskih, ali i nacionalnih središta za okupljanja onih koji se profesionalno bave poviješću svakodnevice. Skup je citiran u udžbeniku za studente hrvatske srednjovjekovne povijesti Filozofskog fakulteta u Zagrebu, na čemu se jako ponosimo, rekla je Ravnateljica porečkoj muzeja dr. sc. Elena Uljančić-Vekić. Pročelnik upravnog odjela za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica rekao je kako je ovaj skup po mjeri Istre, koji je započeo skromno, a završio kao priznati međunarodni skup, koji je kroz godine dolazio do zanimljivih tema iz svakodnevice, koje su istovremeno i kvalitetno i znanstveno obrađene. (Napisala i snimila V. HABEREITER)

Peti zbornik o kulturi stanovanja
Na otvaranju skupa predstavljen je zbornik radova s prošlog biennala pod naslovom "Domus, casa, habitatio…o kulturi stanovanja na jadranskom prostoru, koji su predstavili Mogorović Crljenko, dr. sc. Maurizio Levak i dr. sc. Ivan Jurković. Riječ je o petom svesku zbornika koji se izdaje nakon svakog skupa, a ovaj kroz dvadeset i dva referata govori o raznolikim oblicima kulture stanovanja, o kućama, zgradama, socijalnoj topografiji, kulturi življenja, međuljudskim odnosima unutar kuće, od prapovijesti do 20. stoljeća.


Podijeli: Facebook Twiter